2024.12.02. 18:00
Unod a bejglit? Rántott malacfület és egyéb ínyencségeket kóstolhatsz a vásárban!
Megálmodott ételek, titkos receptek, fenséges ízek. Ha megéheztél, ezeket ne hagyd ki a nyíregyházi karácsonyi vásárban!
Advent első vasárnapján megnyitottak az adventi vásárok, a vármegyeszékhely főtere is ünnepi díszbe öltözött, a kis faházakban portékáikat árusító kereskedők várják a vásárlókat. De nincs nyíregyházi karácsonyi vásár csábító, ínycsiklandozó ízek nélkül. A Kossuth teret betölti a forralt borok és frissen sültek illata, ám aki szán egy kis időt a nézelődésre, a hagyományos forralt bor, kenyérlángos mellett egészen különleges, titkos recept alapján készült ételeket is talál.
Titkos a káposztarecept a nyíregyházi karácsonyi vásárban
– Megálmodtam, majd ébredés után kipróbáltam, és bejött – foglalja össze a rántott töltött káposzta receptjét Váradi Lívia, aki azt elárulta, hogy
a híres hagyományos szabolcsi töltött káposzta – sertéshússal, rizzsel – kap egy panírbundát, melynek összetétele szakmai titok, a forró olajban megsült finomsághoz fokhagymás, kapros mártást adnak. A kaposzta.neked standjánál más különlegességet is választhatunk, például a rántott malacfület.
– Ez az apukám ötlete volt. Az idén nem hoztuk a forgatagba, azonban olyan sokan kérték és keresték, hogy ezzel is gazdagítjuk az ételsorunkat. Ami pedig a desszerteket illeti, a megszokott almás, mákos vagy túrós rétes után egészen különlegesnek hangzik és ízében is új élményt ígér a belga csokis-sós karamellás rétes.
A parenyica csodája és az ehető tányér
A tér túlsó oldalán Marsalkó Gáborék is álmodtak, a spanyol édességként is ismert sült tésztarudacskákat, a churrost alkották meg sajtból. A Forró Bachetta parmezános bundában – minden más összetevő és ezek aránya is hétpecsétes titok – sült parenyicacsíkokat jelent áfonyaöntettel megbolondítva.
– Tanakodtunk a feleségemmel, milyen különlegességet vigyünk az idei forgatagba. Nem vagyunk szakácsok, sajtkészítőként az jutott az eszünkbe, hogy a díjakkal is elismert, akácfával füstölt parenyicánkból készüljön egy sajtpálca, az panírozzuk – titkos, hogy a parmezán mellett mit tesznek még hozzá –, süssük ki és öntettel kínáljuk. Sétálva is fogyasztható finomságot szerettünk volna adni a sajtszerető vevőknek – mesélte Gábor, s a visszajelzések alapján nagyon jól valósították meg az elképzelést.
S ha már sajt, legyen egyből négyféle, készüljön belőle Gusto Szendó, azaz zsúrszendvics, amit grilleznek és áfonyaöntettel gazdagítanak.
A Királyi Vendéglátás sem csak a megszokott ízekkel és ételekkel érkezett a forgatagba, Király Lajosék formás, aranybarnára sült cipóban tálalják a toroskáposztát, de leggyakrabban – mondta el portálunknak Anita, a csapat tagja – hagymás csülköt, kolbászos lecsót kérnek a vevők az ehető tányérba.
Adventi forgatag Nyíregyházán
Fotók: Bozsó Katalin