2025.01.25. 18:00
Jön a Bocuse d'Or világdöntője: szurkoljunk a nyíregyházi hotel séfjének, Kelemen Rolandnak!
A leghíresebb szakácsverseny világdöntőjét vasárnap és hétfőn rendezik meg. A Bocuse d'Or lyoni fináléjában a magyar csapat élén a Hunguest Sóstó séfhelyettese, Kelemen Roland áll.

Kelemen Roland (képünkön) és segítője, Fodor Noel vasárnap versenyeznek
Fotó: Magyar Bocuse Akadémia
Holnap és holnapután, azaz január 26-27-én rendezik meg a világ leghíresebb gasztronómiai versenye, a Bocuse d'Or döntőjét, a lyoni fináléban pedig ezúttal is szurkolhatunk magyar csapatnak. Az együttes élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese áll, commis-ja a siófoki Fodor Noel, aki családi éttermükben dolgozik. A coach pozícióját a Hungast Csoportnál dolgozó Szabó László tölti be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence. Akárcsak az európai döntőt megelőzően, úgy a világdöntő előtt is a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan állhatott már dobogón Lyonban.

Fotó: Magyar Bocuse Akadémia
Bocuse d'Or: Kelemen Roland évek óta erre készül
Hosszú út vezetett idáig: Roland és segítője, Noel 2023 novemberében megnyerték a Bocuse d’Or hazai döntőjét, így ők képviselhették hazánkat a tavaly márciusi európai döntőben, Norvégiában. A fiatal mesterszakács korábban kétszer is indult már a hazai megmérettetésen, s mind a két alkalommal ezüstérmes lett, de bízott abban, hogy egyszer a győzelmet is megszerezheti. Mint lapunknak akkor elmondta: volt egy plusz motivációja is, hiszen régóta szeretett volna Norvégiában versenyezni, s mivel tudta, hogy a kontinensdöntőnek a skandináv ország ad majd otthont, a korábbiaknál is többet dolgozott azért, hogy megnyerje a hazai válogatót. És a sok munkának meglett a gyümölcse: nem találtak legyőzőre, pár hónappal később pedig elkezdhettek készülni az európai fináléra.
Örömfőzés volt – így jellemezte nagyon röviden a tavaly márciusi kontinensdöntőt Trondheimből hazaérve lapunknak Kelemen Roland, akinek a vezetésével a magyar csapat a 6. helyen végzett, s a legjobb tálnak járó különdíjat is hazahozták, a kiváló helyezés pedig azt is jelentette, hogy kijutottak a lyoni világdöntőre. A holnap kezdődő versenyre szeptemberben kezdték el a felkészülést: a táltémához őzgerincet kell készíteni, amelyet egy darabban, csontosan kell felhelyezni a tálra. Őzlapockából egy pitét is kell prezentálni, de kötelező elem egy egész libamáj, s egy side dish is – ez utóbbiban teát kell használni, és kötelező töltött tészta kíséretében tálalni, a tányértéma pedig egy zelleres, halas, homáros minitál.
A konyha a felesége felségterülete
Kelemen Rolanddal korábban többször is beszélgettünk. Mint lapunknak elmondta, szívesen használja az új technológiákat és technikákat, amiket természetesen figyelemmel is követ azért, hogy a sóstói hotel vendégei a lehető legjobb ételt kapják. - Nem újragondolom az ételeket, hanem újakat alkotok, és az a célom, hogy aki megkóstolja ezeket, jöjjön vissza repetázni – fogalmazta meg a hitvallását Roland, akitől megtudtuk: kedvenc étele nincs, inkább csak kedvenc alapanyagai: ő inkább a jó ízpárosításokat szereti. Mint mondta, nem viszi haza a munkát, és bár szívesen készít grillételeket, a konyha a felesége felségterülete. És hogy egy hazai Bocuse d’Or-győztes mesterszakács miért engedi át a feleségének a fakanalat? – A válasz egyszerű: jobban főz, mint én – mondta nevetve.
Természetesen nagyon szurkolunk nekik, s bízunk benne, hogy a Rolandra jellemző széles mosolyt a verseny végén is láthatjuk.

Fotó: Magyar Bocuse Akadémia
Bocuse d'Or világdöntő
- Időpont és helyszín: január 26-27., Lyon
- A magyar csapat tagjai: Kelemen Roland (séf), Fodor Noel (commis), Szabó László (coach) és Dalnoki Bence (a csapat elnöke)