Szakácskönyv

2025.02.08. 07:00

Ínycsiklandó ételek, gyönyörű fotók: készül a Tészta-Képző

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Képző- és Iparművészeti tagozatának diákjai tavaly elkészítették a Kaja-Képzőt, ami olyan sikeres volt, hogy hamarosan jön a folytatás. A digitális szakácskönyv középpontjában ezúttal a tészta áll, az elkészítéséhez pedig igazi profiktól kaptak segítséget.

A diákok élményfőzésen is részt vettek

Fotó: Kenéz Ica

Számtalan finomság mellett brokkolikrémleves, pesztós tészta, saslik, édes-chilis csirke, túróbonbon és almás süti is szerepel abban a digitális szakácskönyvben, amit a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Képző- és Iparművészeti tagozatának diákjai tavaly művésztanáruk, Kenéz Ica fotóművész vezetésével állítottak össze. Az akkor 11. évfolyamos fiatalok nemcsak a fotókat készítették el: az ő kezük munkáját dicséri a tervezés, a grafikus elemek összeállítása, sőt, a szerkesztés is. A 160 oldalas könyvben, ami a fenntarthatóság jegyében lapozható PDF-formájában, QR-kód segítségével érhető el, bemutatkoznak a diákok is, akik a kedvenc ételeik receptjeit és elkészítési módját is megosztják az olvasókkal, a fázisfotók mellett pedig az elkészült előételek, levesek, főételek, desszertek, italok fényképei is láthatók. Megtudtuk: a digitális szakácskönyv az idén folytatást kap. 

digitális szakácskönyv, Cvekedli Tésztabár, fotók, receptek
Digitális szakácskönyv készül: ez lesz a második
Fotó: Kenéz Ica

Digitális szakácskönyv: fotók, receptek

– A diákok otthon sütötték és főzték meg az ételeket, ők készítették a képeket, s természetesen az utómunka is az ő feladatuk volt – mesélte lapunknak a tagozat vezetője, László Rita Emőke. Hozzátette, hogy a tálalást sem bízták a véletlenre: ahhoz, hogy az ételek a lehető legjobban mutassanak, azokat a remekeket alkalmazták, amelyeket a Művészeti Szakgimnázium Képző- és Iparművészeti tagozatának kerámia szakos tanulói Gabulya Márta kerámiatervező iparművész segítségével készítettek. – A tavalyi Kaja-Képző szakácskönyv olyan sikeres volt, hogy az idei tanmenetbe is beilleszthetően, a jelenlegi 11-es grafikus csoport elkészíti a 2. kötetet Tészta-Képző néven, melyhez ismét a kerámia szakos 11. évfolyamos csoportot hívták társ-alkotóknak. A tanév elején Kenéz Ica és csoportja elkezdett azon gondolkodni, hogyan tehetnék tematikusan követhetővé az új kiadványt, amelyhez több ötletük is támadt. Az egyik az volt, hogy külső kapcsolati partnert hívnak társnak a projekthez, a másik pedig az, hogy a könyvben nem komplett ételsort mutatnak be, hanem egyetlen ételcsoportot. A diákoknak egy-egy országot kellett választaniuk, a középpontban pedig ezúttal a tészta áll. Így nem is lehetett más a külsős partnerük, mint a méltán híres nyíregyházi Cvekedli Tésztabár. A közös oldalak fotói az étteremben készültek el, ahol a grafikus csoport tagjai egy élményfőzésen is részt vehettek tanáruk kíséretével. Nagyon hálásak vagyunk Gabulya Eriknek és Máténak az együttműködésért, a végtelen türelemért: azért a profizmusért és szeretetért, ami az ételeikben is érzékelhető – fogalmazott László Rita Emőke.

A grafikus csoport tagjai Gabulya Mátéval és Erikkel
Fotó: Kenéz Ica

A diákok megnézték, hogyan dolgoznak  

– Ez egy izgalmas kooperáció, szívesen veszünk részt benne – mondta a szakácskönyv kapcsán Gabulya Máté, és hozzátette: szerinte nagyon jó, ha az iskolai tananyagot úgy közelítik meg a pedagógusok, hogy a diákok egy-egy feladat megoldását nemcsak, hogy érdekesnek és különlegesnek találják, de közben élvezik is, amit csinálnak. – Kétszer jártak nálunk a fiatalok, és a második alkalommal tartottunk nekik egy bemutatót. Látták, hogyan készülnek a tészták, a szószok, és tanácsokkal is elláttuk őket, hogy mire figyeljenek az otthoni főzés során. Örülünk, hogy a szakácskönyv a fenntarthatóság jegyében készül, mert erre mi is nagy hangsúlyt fektetünk – mondta Máté, akitől megtudtuk: rengeteg feladat várja őket az előttünk álló időszakban, hiszen amellett, hogy felkerült az étlapjukra a barna vajon pirított, kandírozott dióval és aszúba áztatott arany mazsolával készült diós tészta, izgatottan várják a Gourmet Fesztivált, ahol az ország legjobb éttermei között mutathatják meg különlegességeiket az érdeklődőknek – ők az elsők, akik erre nyíregyházi vendéglátóhelyként lehetőséget kapnak.

 

A tavaly készült Kaja-Képzőt itt megnézhetitek

  • A projekt- és a csapatmunka rejtelmeibe belekóstolva a fenntarthatóság jegyében megvalósult könyv a fotográfia és a tervezőgrafika területeit olvasztja egybe 
  • Papíralapon nem jelent meg, csak digitális formában, így mindenki számára elérhető okos eszközökről
  • https://online.fliphtml5.com/srpxu/nueo/

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!