Ünnepi asztal

2025.04.20. 09:13

Báránysültet húsvétra? Miért is ne?

A száj- és körömfájásjárvány miatt sokan tartanak a húsvásárlástól, de nincs ok a félelemre, hiszen az üzletekben kapható bárány-, marha- vagy sertéshús biztonságosan fogyasztható. Húsvét: a sonka és a tojás mellé a báránysült is odaférhet.

Báránysültet húsvétra? Miért is ne?

Sonkás fánk

A nyírteleki Taksár Ferenc és felesége számos főzőversenyről tért már haza aranyéremmel, receptjeiket portálunkon is gyakran olvashatták. Ezúttal húsvéti ételeket ajánlanak, és kiemelik: a száj- és körömfájásjárvány miatt sokan tartanak a húsvásárlástól, de nincs ok a félelemre, hiszen az üzletekben kapható bárány-, marha- vagy sertéshús biztonságosan fogyasztható. A sonka és a tojás mellett a húsvét szólhat például a báránysültről is. Jó étvágyat!

húsvét, sonka, tojás
Taksár Ferenc

Nincs húsvét sonka nélkül

Húsvétkor adjuk meg a módját, válasszunk olyan sonkát, amit tényleg örömmel fogunk majd elfogyasztani. Főzés előtt mossuk meg a sonkát, majd áztassuk 1-2 órát hideg, bő vízben. Amennyiben nagyon sós a sonka, főzés előtt érdemes beáztatni egy éjszakára vagy a főzésénél az első vizet leönteni, hogy a fölösleges só eltávozzon belőle. A sonka főzését hideg vízben kezdjük, kevés vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, esetleg bors hozzáadásával. Önthetünk némi fehér bort is a sonkához. A főzési idő kb. annyi óra lesz, ahány kg-os a sonkánk. Majd az első forrás után lassú tűzön főzzük tovább. Amikor elkészül hagyjuk a főző lében kihűlni a sonkát, csak később vegyük ki! A kihűlt sonkát szeleteljük. A főtt sonkát kihűlés után mindig hűtőben tároljuk, mert így sokáig fogyasztható marad! Békéscsabán a sonka levében főznek még vastag kolbászt is, majd a húsvéti tojást is ebben a sonkás-kolbászos lében főzik meg. Javaslat: A sonkát ne főzzük túl, mert kiszárad! Sokkal zamatosabb, ízesebb lesz a sonka, ha a húsleveshez hasonlóan bezöldségeljük és így főzzük meg, majd ebben a vízben főzzük ki a tojásokat is. A sonka főzőlé nagyon jó alapja a bablevesnek!

Zöldborsóleves ropogós sonkafalatokkal

  • Hozzávalók 4 főre: 40 dkg zöldborsó, 6 dkg teavaj, 0.5 csokor petrezselyem, 15 dkg finomliszt, 1 db tojás, só ízlés szerint, 0.5 ek cukor (ízlés szerint ), 4 dkg sonka, 2 l víz

Elkészítés: 3 dkg vajon megpároljuk a zöldborsót, megszórjuk 3 csapott evőkanál liszttel, és felöntjük kettő liter vízzel. Megsózzuk, és felforraljuk. (Levesünket feldobja, ha levesbetétként szaggatunk bele egy kis nokedlit.) Közben elkészítjük a nokedlitésztát: Villával 1 egész tojást elkeverünk körülbelül 10 dkg liszttel és 2 dkg vajjal. Annyi lisztet teszünk a tojáshoz, hogy olyan állaga legyen, amit kiskanállal tudunk szaggatni. Ha felforrt a leves, a borsónk már majdnem puha, egy evőkanállal kicsi nokedliket szaggatunk bele. A forrásban lévő levesbe úgy szaggatjuk a nokedlit, hogy néha belemártjuk a kanalat a levesbe, és akkor nem ragad rá. (A nagymamáink fél kanál cukrot is tettek ilyenkor a levesbe.) A levest felforraljuk, amikor a borsó és a nokedli is puha, a tűzről levesszük. A vékony szelet sonkát kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és 1 dkg vajon hirtelen átsütjük, pirítjuk. Tálalás előtt a kész levesbe szórjuk a ropogós sonkafalatokat, és rászórjuk az összevágott petrezselyemzöldet.

Érdekesség: Nokedli szavunk a bajor-osztrák eredetű Nockerl szóból jött létre, és mintegy 110-120 éve használjuk. Sok szinonimát találunk a nokedli szavunkra, egyes helyeken galuskának nevezik. Szlovák nyelvterületen "nokedle"-nek nevezik a szaggatott, ám burgonya nélkül készült tésztát (a sztrapacska készül burgonyával). A galuska szlovákul "halušky". „Nyeli, mint kacsa a nokedlit” A kacsa nagyon szereti nyelni a nokedlit, és nagyon szépen fejlődik is tőle. Régebben sok vidékünkön, csak liszt és víz keverékéből nokedlit főztek a kacsáknak, amit a szárnyasok pillanatok alatt elképesztő falánksággal felfaltak. A hízott kacsamáj előállításának céljából az így hízlalt kacsákat nem kellett fáradságos munkával naponta megtömni. Ez a hízlalási módszer is szép fejlett kacsamájat eredményez, és nem nevezhető állatkínzásnak, ráadásul kevesebb munkával is jár.

Báránysült húsvétra

  • Sült: egy bárány két hátsó combja a gerincrésszel együtt, só, bors, paprika, zúzott fokhagyma, félkilónyi zsír a sütéshez, sör a locsoláshoz
  • Krumplisaláta: 1 kg. héjában főtt krumpli, 2 fej lila hagyma, 2 ek. olaj, só, ecet, víz, 2 kk. cukor

Elkészítés: A báránycombot megtisztítjuk a hártyáitól, a hátgerinc mellett bemetsszük éles késsel, majd kiterítjük és bepácoljuk. A pác: a fűszereket két kanál olajjal, egy negyed liter sörrel összekeverjük és bekenjük vele a bárány húst, ha marad páclé akkor ráöntjük az egészet. Miután pácoltuk fél napig, tepsibe helyezzük és szép, és kb 150 C fokon, ropogós, pirosra sütjük. Sülés közben néha kivesszük és a páclével, sörrel locsolgatjuk a húst.

Krumplisaláta: A krumplit megmossuk és héjában megfőzzük. Megvárjuk míg kihűl és félbevágva, felkarikázzuk. Elkészítjük az öntetet (só, ecet, cukor, olaj), felszeleteljük a lila hagymát és ráöntjük a krumplira. Míg sül a hús a salátánkat betesszük hűlni, de 10 percenkét összekeverjük.

 

Tavaszi vendégváró hidegtál

  • Hozzávalók(12 adag): A tormakrémes tekercshez 30 dkg gépsonka, 15 dkg vaj, 3 evőkanál finomliszt, 2.5 dl habtejszín, 3 db tojássárgája, 30 dkg ecetes torma, 1 fél citromból nyert citromlé, 1 csipet porcukor, fehér bors ízlés szerint, só ízlés szerint, 1 kk mustár
  • A brokkolikrémes tekercshez 30 dkg gépsonka (18 szelet), 50 dkg brokkoli, 5 dkg vaj, 3 evőkanál finomliszt, 2.5 dl tej, só ízlés szerint, bors ízlés szerint (őrölt), szerecsendió ízlés szerint (őrölt)
  • A díszítéshez 10 g zselatin, 5 dkg trappista sajt (reszelt), 3 közepes db salátalevél, 1 közepes db zöldpaprika, 1 közepes db piros kaliforniai paprika, 0.5 csokor petrezselyem (tépett), 1 ek paprikakrém, 4 db főtt tojás (negyedekre vágva)

Elkészítés

Tormakrémes sonkatekercs elkészítése: Sűrű besamel mártást készítünk. A megolvasztott vajban keverjük el a lisztet, majd habverővel kevergetve öntsük rá a tejszínt. Az elkészült mártást a tűzről lehúzva elkeverjük a tormával, a tojások sárgájával, és ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot, mustárt, citromlét és esetleg egy kis cukrot. Visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés mellett krémmé felfőzzük. Amíg a krém hűl, a sonkaszeleteket egy alufóliára helyezzük. Majd a kihűlt tormakrémmel azokat egy nyomózsák segítségével egyenként megtöltjük. A krémből a díszítéshez egy kicsit megtartunk. A megtöltött sonkatekercseket feltekerjük a fóliában, és egyenként becsavarjuk, majd a hűtőbe helyezzük azokat kb. 1 órára. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Brokkolikrémes sonkatekercs elkészítése: A megtisztított brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben puhára főzzük, majd burgonyatörővel pépesítjük. A megolvasztott vajon világosra pirítjuk a lisztet, tejjel fölöntjük, és kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve sóval, őrölt borssal fűszerezzük, majd a brokkolipürét is hozzákeverjük.Majd a kihűlt brokkolikrémmel azokat egy nyomózsák segítségével egyenként megtöltjük. A megtöltött sonkatekercseket feltekerjük a fóliában, és egyenként becsavarjuk, majd a hűtőbe helyezzük kb. 1 órára. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Díszítés:

Tálaláskor a sonkatekercsek végeibe reszelt sajtot helyezünk. Majd a zselatint kicsi vízben összeforraljuk, kihűtjük, és a kicsomagolt sonkatekercset bekenjük vele. Így nem fog bebarnulni a sonkatekercs. A félretett krémből mindegyik tekercsre egy rózsát nyomunk. A hidegtálat díszíthetjük salátalevéllel, paprikaszeletekkel, tépett petrezselyemzölddel. 

 

Sonkás fánk áfonyás tormahabbal

Hozzávalók 4 főre Fánkhoz: 30 dkg főtt burgonya, 30 dkg liszt, 4 dl tej, 1db tojás, 2 dkg élesztő, 3 dl olaj, só

Töltelékhez: 2-3 ek tejföl, 20 dkg füstölt sonka

Áfonyás tormahabhoz: 2 ek frissen reszelt torma, 2 ek áfonyalekvár, 2 ek tejszín

Elkészítés: A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a langyos tejben felfuttatott élesztővel és a tojással. Megsózzuk, és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, és letakakarva, langyos helyre téve megkelesztjük. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére tejföllel elkevert, apróra vágott füstölt sonka halmokat teszünk, egyenlő távolságra. Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket a közepére helyezve, kiszúrjuk. Ezután langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük. Az áfonyás tormahabhoz az áfonyalekvárt összekeverjük a tormával, valamint a tejszínnel, és habverővel felverjük, a sonkás fánkok mellé kínáljuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában