Húsvéti tányér

2025.04.18. 09:30

Variációk egy témára: édesen és sósan is finom a húsvéti sárgatúró

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyének van egy igen különleges húsvéti specialitása. Az ünnepkör elmaradhatatlan része a főként édesen készülő sárgatúró, de sós változata is nagyon ízletes.

Variációk egy témára: édesen és sósan is finom a húsvéti sárgatúró

Sárgatúró az ünnepi asztalon

Fotó: Illusztráció: mindmegette.hu

A sárgatúró eredetileg a görögkatolikusok étke, de már a római katolikusok is ismerik, és szívesen készítik, de csak húsvétkor. Ez adja a sárgatúró ünnepi jellegét. 

sárgatúró, húsvét, recept
Húsvéti különlegesség a sárgatúró
Fotó: KM-archív

Éveken keresztül készített a Kelet-Magyarország napilap szerkesztősége három vármegyés Húsvéti Receptmagazint, amibe az olvasók küldték a különlegesebbnél különlegesebb ünnepi finomságaikat, volt ezek között sok sárgatúró recept is. Így tudtuk meg azt, hogy a sárgatúrót többféle ízesítéssel is készítik, és nem csak édes, hanem a sós változata is gyakran kerül az ünnepi asztalra. A sárgatúrónak a szomszédos vármegyében is nagy kultusza van, a haon.hu portálnak egy hajdúböszörményi egyesületi tag részletesen bemutatta az alaprecept elkészítésének fortélyait. Mi pedig összeszedtünk néhány különleges receptet, amivel még izgalmasabbá lehet tenni ezt a különleges húsvéti csemegét. 

Klasszikus sárga túró

Hozzávalók: 

  • 1 l tej
  • 10 db tojás 
  • pici só 
  • 1 cs. vaníliás cukor 
  • 1-2 ek. kristálycukor
  • reszelt citromhéj 
  • fahéj ízlés szerint 

Elkészítés: 

1. A tejet megmelegítjük, és a felvert tojásokat óvatos kevergetés mellett belecsorgatjuk. Beletesszük a sót, vaníliás cukrot, a kristálycukrot, és ízlés szerint a citromhéjat és fahéjat. Addig főzzük, amíg a tej savóssá válik. 

2. Ezután egy szűrőbe nagyméretű gézlapot helyezünk, ebbe beleöntjük, és jól kicsepegtetjük. A gézlapot ha gömb alakúra formáljuk, akkor felakasztva is hagyhatjuk a túrót kihűlni. Húsvétkor szeletelve tálaljuk.

Tipp: A klasszikus fűszerek közé tartozik a vanília és a fahéj, de a merészebbek csillagánizst, mentát, citromfüvet, kardamomot, szegfűszeget, narancshéjat, kókuszreszeléket is tehetnek hozzá. 

sárgatúró, húsvét, recept
Sárgatúró variációk
Fotó: MW-archív

 

Mazsolás sárgatúró

Hozzávalók: 

  • 20 db tojás 
  • 2 l tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 3-5 ek. cukor
  • mazsola ízlés szerint
  • 1 ek só
  • 1 mk fahéj

Elkészítés: 

1. A tojásokat feltörjük, sárgáját, fehérjét együtt fakanállal elkeverjük úgy, hogy kicsi sárgája és fehérje darabok maradjanak közötte. Beleöntjük a cukrot, sót és fahéjat, de inkább kevesebbet, mert később főzés közben is lehet ízesíteni. Közben egy teflon edényben felforraljuk a tejet és beleöntjük a tojást.

2. Kis lángon állandó keverés mellett főzzük. Amikor félig kész a túró, belekeverjük a mazsolát. Fokozatosan túrósodik a tej. Mikor már túrószerűen sűrű, összeáll és kicsapódik a tej, savószerű lé marad a tejből, elzárjuk. Vigyázzunk, mert ha odakozmál, az egészet kidobhatjuk!

3. Egy nagyobb (4-5 literes) fazekat kibélelünk nedves konyharuhával, és az egészet beleborítjuk. A konyharuha sarkainál szorosan összefogjuk, felakasztjuk, de tegyünk alá egy edényt amibe másnapig lecsöpög. 

Tipp: A tojásos tejhez adhatunk mazsolát, apróra vágott aszalt sárgabarackot, mangót, aszalt szilvát, aszalt áfonyát, esetleg ezek keverékét.

Köménymagos, snidlinges sós sárgatúró

Hozzávalók:

  • 1 l házi tej
  • 15 db házi tyúktojás
  • 2 csapott evőkanál só
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 tk. fehérbors
  • 1 t tk. ételízesítő
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor snidling

Elkészítés:

1. A házi tejet felforraljuk, közben a tojásokat jól felverjük, majd beleöntjük a forró tejbe, és folytonos keverés közben közepes tűzön együtt főzzük.

2. Beletesszük a 2 csapott evőkanál sót, a köményt, a fehérborsot, az ételízesítőt, az apróra vágott fokhagymát. Amikor jól összesűrűsödik, beleöntünk 1 marék apróra vágott snidlinget,

és levesszük a tűzről.

3. Ezután formára vágott tüllzsákba öntjük, fellógatjuk egy keresztrúdra a kamrába. Egy lábast aláteszünk, és hagyjuk kicsöpögni egy éjszakát.

4. Amikor kihűlt, kivesszük a tüllzsákból, és a hűtőszekrényben tároljuk, hűtve szeleteljük, a főtt sonka mellé kínáljuk.

 

Tavaszváró szirok

Hozzávalók:

  • 1 l házi tej
  • 10 db házi tyúktojás
  • 1 csapott ek só
  • 1 cs medvehagyma

Elkészítési javaslat:

1. A házi tejet felforraljuk, beleöntjük a jól felvert házi tyúktojásokat és folytonos keverés közben, közepes tűzön együtt forraljuk.

2. Beletesszük a sót és az apróra vágott medvehagymát. Lassan kevergetve addig főzzük, amíg sűrű nem lesz.

3. Ezután formára vágott tüllzacskóba öntjük, fellógatjuk, és hagyjuk kicsöpögni egy éjszakát. A következő nap szeletelhető.

Tipp: Metélőhagymát, bazsalikomot, turbolyát, sáfrányt is használhatunk, vagy ezek keverékét ízlés szerint. 

 

 


 


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában