2025.04.18. 09:30
Variációk egy témára: édesen és sósan is finom a húsvéti sárgatúró
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyének van egy igen különleges húsvéti specialitása. Az ünnepkör elmaradhatatlan része a főként édesen készülő sárgatúró, de sós változata is nagyon ízletes.

Sárgatúró az ünnepi asztalon
Fotó: Illusztráció: mindmegette.hu
A sárgatúró eredetileg a görögkatolikusok étke, de már a római katolikusok is ismerik, és szívesen készítik, de csak húsvétkor. Ez adja a sárgatúró ünnepi jellegét.

Fotó: KM-archív
Éveken keresztül készített a Kelet-Magyarország napilap szerkesztősége három vármegyés Húsvéti Receptmagazint, amibe az olvasók küldték a különlegesebbnél különlegesebb ünnepi finomságaikat, volt ezek között sok sárgatúró recept is. Így tudtuk meg azt, hogy a sárgatúrót többféle ízesítéssel is készítik, és nem csak édes, hanem a sós változata is gyakran kerül az ünnepi asztalra. A sárgatúrónak a szomszédos vármegyében is nagy kultusza van, a haon.hu portálnak egy hajdúböszörményi egyesületi tag részletesen bemutatta az alaprecept elkészítésének fortélyait. Mi pedig összeszedtünk néhány különleges receptet, amivel még izgalmasabbá lehet tenni ezt a különleges húsvéti csemegét.
Klasszikus sárga túró
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 10 db tojás
- pici só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1-2 ek. kristálycukor
- reszelt citromhéj
- fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
1. A tejet megmelegítjük, és a felvert tojásokat óvatos kevergetés mellett belecsorgatjuk. Beletesszük a sót, vaníliás cukrot, a kristálycukrot, és ízlés szerint a citromhéjat és fahéjat. Addig főzzük, amíg a tej savóssá válik.
2. Ezután egy szűrőbe nagyméretű gézlapot helyezünk, ebbe beleöntjük, és jól kicsepegtetjük. A gézlapot ha gömb alakúra formáljuk, akkor felakasztva is hagyhatjuk a túrót kihűlni. Húsvétkor szeletelve tálaljuk.
Tipp: A klasszikus fűszerek közé tartozik a vanília és a fahéj, de a merészebbek csillagánizst, mentát, citromfüvet, kardamomot, szegfűszeget, narancshéjat, kókuszreszeléket is tehetnek hozzá.

Fotó: MW-archív
Mazsolás sárgatúró
Hozzávalók:
- 20 db tojás
- 2 l tej
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3-5 ek. cukor
- mazsola ízlés szerint
- 1 ek só
- 1 mk fahéj
Elkészítés:
1. A tojásokat feltörjük, sárgáját, fehérjét együtt fakanállal elkeverjük úgy, hogy kicsi sárgája és fehérje darabok maradjanak közötte. Beleöntjük a cukrot, sót és fahéjat, de inkább kevesebbet, mert később főzés közben is lehet ízesíteni. Közben egy teflon edényben felforraljuk a tejet és beleöntjük a tojást.
2. Kis lángon állandó keverés mellett főzzük. Amikor félig kész a túró, belekeverjük a mazsolát. Fokozatosan túrósodik a tej. Mikor már túrószerűen sűrű, összeáll és kicsapódik a tej, savószerű lé marad a tejből, elzárjuk. Vigyázzunk, mert ha odakozmál, az egészet kidobhatjuk!
3. Egy nagyobb (4-5 literes) fazekat kibélelünk nedves konyharuhával, és az egészet beleborítjuk. A konyharuha sarkainál szorosan összefogjuk, felakasztjuk, de tegyünk alá egy edényt amibe másnapig lecsöpög.
Tipp: A tojásos tejhez adhatunk mazsolát, apróra vágott aszalt sárgabarackot, mangót, aszalt szilvát, aszalt áfonyát, esetleg ezek keverékét.
Köménymagos, snidlinges sós sárgatúró
Hozzávalók:
- 1 l házi tej
- 15 db házi tyúktojás
- 2 csapott evőkanál só
- 1 tk. őrölt kömény
- 1 tk. fehérbors
- 1 t tk. ételízesítő
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor snidling
Elkészítés:
1. A házi tejet felforraljuk, közben a tojásokat jól felverjük, majd beleöntjük a forró tejbe, és folytonos keverés közben közepes tűzön együtt főzzük.
2. Beletesszük a 2 csapott evőkanál sót, a köményt, a fehérborsot, az ételízesítőt, az apróra vágott fokhagymát. Amikor jól összesűrűsödik, beleöntünk 1 marék apróra vágott snidlinget,
és levesszük a tűzről.
3. Ezután formára vágott tüllzsákba öntjük, fellógatjuk egy keresztrúdra a kamrába. Egy lábast aláteszünk, és hagyjuk kicsöpögni egy éjszakát.
4. Amikor kihűlt, kivesszük a tüllzsákból, és a hűtőszekrényben tároljuk, hűtve szeleteljük, a főtt sonka mellé kínáljuk.
Tavaszváró szirok
Hozzávalók:
- 1 l házi tej
- 10 db házi tyúktojás
- 1 csapott ek só
- 1 cs medvehagyma
Elkészítési javaslat:
1. A házi tejet felforraljuk, beleöntjük a jól felvert házi tyúktojásokat és folytonos keverés közben, közepes tűzön együtt forraljuk.
2. Beletesszük a sót és az apróra vágott medvehagymát. Lassan kevergetve addig főzzük, amíg sűrű nem lesz.
3. Ezután formára vágott tüllzacskóba öntjük, fellógatjuk, és hagyjuk kicsöpögni egy éjszakát. A következő nap szeletelhető.
Tipp: Metélőhagymát, bazsalikomot, turbolyát, sáfrányt is használhatunk, vagy ezek keverékét ízlés szerint.