Helyi gazdaság

2010.09.24. 14:14

Újabb tőkeemelés: 14,7 milliárdot kap a Malév

<p>A kormány felhatalmazásával a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pénteken 14,7 milliárd forint tőkeemelésre tett javaslatot a Malév közgyűlésének, amely ezt elfogadta - tudatta pénteken az MNV.</p>

A magyar kormány, figyelembe véve a Malév Zrt. örökölt pénzügyi helyzetét, felmérve az iparágat világszerte sújtó recesszió kedvezőtlen hatásait, köztük a kerozin drasztikus áremelkedését és az utasforgalom csökkenését, felhatalmazta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, hogy biztosítsa a légitársaság zavartalan működését - olvasható az MNV közleményében.

A pénteken folytatódott Malév-közgyűlésen a tőkehelyzet rendezésére az MNV Zrt. tett javaslatot, melyet a közgyűlés meg is szavazott. A tőkeemelés értéke, mely a 2009. évi beszámoló alapján törvényi kötelezettség volt, összesen 14,7 milliárd forint. Ebből 9,4 milliárd forint hitelkonverzió (tőke és kamatok), 5,3 milliárd forintos készpénz. A társaság likvid forrásainak megfelelő mértékű biztosítása érdekében az MNV Zrt. a fenti tranzakcióval egy időben, újabb 5,7 milliárd forintos hitelt is nyújtott a társaságnak.

A Malév a tavalyi évet 24,4 milliárd hiánnyal zárta, tőkéje pedig körülbelül mínusz 14 milliárd, ezért a tulajdonos köteles helyreállítani a társaság tőkehelyzetét.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában