Helyi gazdaság

2010.10.04. 16:59

Benyújtották a lakáshitelesek megsegítését célzó törvénycsomagot

<p>Kormánypárti képviselők hétfőn benyújtották az Országgyűlésnek a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célzó törvénycsomagot.</p>

A törvénycsomag - amelyet először a parlament szakbizottságai tárgyalnak - előírná, hogy a bankok csak kormányrendelet által meghatározott mértékben emelhetnek kamatot. A 90 napon túli tartozás miatt felszámolt hitelszerződések után csak ügyleti kamatot számíthatnak majd fel a hitelezők, késedelmi pótlékot azonban nem. A módosítások a már megkötött hitelszerződésekre ugyanúgy vonatkoznak majd, mint a jövőben létrejövő megállapodásokra.

Mérsékelik a pluszköltségeket

A lakáshitelek előtörlesztése után legfeljebb 1-1,5 százaléknyi díjat számíthatnak fel a pénzintézetek. A javaslat szerint azonban ha a tartozás összege nem haladja meg az egymillió forintot és a megelőző egy évben nem volt előtörlesztés, akkor a bankok nem számíthatnak fel különdíjat. A hitelfelvevő ingyenesen meghosszabbíthatja a törlesztés futamidejét, ha hasonló módosítást nem kezdeményezett a megelőző 5 évben - olvasható a hétfőn benyújtott törvénycsomag javaslatának szövegében.

A fideszes Kósa Lajos és Rogán Antal, valamint a KDNP-s Harrach Péter és Tarnai Richárd által jegyzett törvénymódosító csomag valamennyi eleme már idén életbe lép.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!