Helyi gazdaság

2011.03.05. 14:06

A brit fejlesztési miniszter szerint a 250 dolláros hordónkénti olajár sem kizárt

<p>Megduplázódhatnak a hordónkénti olajárak, ha elfajul az arab világban uralkodó feszültség - figyelmeztetett szombaton a brit nemzetközi fejlesztési miniszter.</p>

Alan Duncan a The Timesnak nyilatkozva azt mondta, hogy nem elképzelhetetlen a hordónkénti 200 dolláros olajár, ami messze felülmúlná a 2008 júliusában elért csúcsot, a 147 dollárt.

250 dollárt is elérheti a hordónkénti ár

Ha a szélsőségesek kihasználják az arab világ bizonytalanságát és tankereket vagy olajvezetékeket támadnak meg, akkor akár a 250 dollárt is elérheti a hordónkénti ár - vélte a 30 éven át az olajiparban dolgozó miniszter. Ha a legrosszabb forgatókönyv teljesedik be, akkor a jelenlegi 1,30 fontos (410 forint) literenkénti üzemanyag-átlagár akár 4 fontra (1260 forint) is nőhet - mondta Duncan. A The Times által idézett elemzők szerint ilyen magas árak újra recesszióba sodorhatják Nagy-Britanniát.

"A Twitteren felnőtt generációnak nagy ereje van. Minden arab országban mozgolódnak. De mindenhol különbözőek" - mondta a miniszter, majd hozzátette: egyelőre még nem vallási, hanem gazdasági és demográfiai kérdésekről van szó, de "ha rosszabbodik a helyzet, az iszlám fundamentalizmus lesz az egyetlen, ahová az emberek a sérelmeikkel fordulhatnak". Duncan szerint ez pedig még nagyobb erővel hathat majd az olajkitermelésre és az olajárakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában