Helyi gazdaság

2011.06.15. 11:59

Nem okozott meglepetést az előzetesnél jobb ipari termelési adat

<p>Budapest, 2011. június 15., szerda (MTI) - Az áprilisban a részletes adatok szerint&nbsp;&nbsp;az ipari ugyan jobban teljesített, mint az előzetes jelentés mutatta, az MTI által megkérdezett elemzők úgy vélték, az eltérés nem számottevő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pedig azt emelte ki, hogy ezzel a teljesítménnyel a magyar ipar volt a legjobb a régióban ebben a hónapban.</p>

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán tette közzé, hogy az ipari termelés növekedési üteme áprilisban tovább lassult: 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a márciusi 9,2 és a februári 14,6 százalékos növekedési után. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az ipar áprilisi kibocsátása 0,7 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest, a márciusi 3,6 százalékos visszaesés után. Az egy héttel korábban kiadott előzetes adatok, mind éves, mind havi összevetésben gyengébb, 6,9, illetve 0,5 százalékos növekedést mutattak.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint bár jobb lett az előzeteshez képest az áprilisi ipari termelés, ez nem jelentős eltérés.

Az elemző szerint korábban jött a csökkenés az export oldalon, a növekedés lassulását inkább a második félévre prognosztizálták. Véleménye szerint viszont bizakodásra adhat okot, hogy a belső piacra termelő ágazatok megrendelései valamelyest nőttek. A szakértő továbbra is 8,5 százalékos bővülést vár az idei év egészére, amelyet továbbra is az exportra termelő ágazatok húzhatnak. A második félévben már várható, hogy megindul a belső piacra termelő ágazatok lassú felfutása - mondta. 

Németh Dávid, az ING Bank elemzője is azt emelte ki, hogy már most lassul az exportra termelő ágazatok teljesítménye, sőt, az új megrendelések csökkenést mutattak. A belföldiek azonban ezt még nem tudják ellensúlyozni. Így a második félévre további lassulást vár az elemző. Várakozásai szerint az éves átlagos növekedés 8 százalék körül alakulhat.

Az NGM arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipar adatai régiós viszonylatban is kiemelkedőnek tekinthetőek. A legnagyobb, lengyel gazdaság ipari termelése 6,6 százalékkal nőtt áprilisban az előző év azonos időszakához képest, míg Csehországban az adat 4,7 százalékot mutat. A magyar 9,7 százalékos értéket csupán a szlovák iparnak sikerült megközelítenie 8,3 százalékos munkanaphatástól megtisztított értékkel.

Mint írják, a kiemelt ágazatok rendelésállománya 20,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A minisztérium szerint ez továbbra is az egyik legjobb érték a válság kitörése óta. A belföldi rendelésállomány szempontjából trendfordulót jelez, hogy az előző év azonos időszakához képest 5,8 százalékkal magasabb az állomány, amelyre 2009 márciusa óta nem volt példa - írta az NGM.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában