Helyi gazdaság

2011.08.09. 15:05

A platinánál is drágább lett az arany

Budapest (MTI) - Az arany unciánkénti (31,1 gramm) ára átlépte az 1.750 dollárt, így drágább lett, mint a platina, vagyis az arany már az árat tekintve is vitathatatlanul a nemesfémek egyeduralkodója - állapította meg keddi elemzésében az aranypiac.hu.

Budapest (MTI) - Az arany unciánkénti (31,1 gramm) ára átlépte az 1.750 dollárt, így drágább lett, mint a platina, vagyis az arany már az árat tekintve is vitathatatlanul a nemesfémek egyeduralkodója - állapította meg keddi elemzésében az aranypiac.hu.

Közép-európai idő szerint hétfő éjjel 1.750 dollár fölé került egy uncia befektetési színarany bankközi árfolyama, miközben a platinát unciánként 1.715 dolláron jegyezték. Három évvel ezelőtt a platina még a duplájába került az aranynak - áll az MTI-hez eljuttatott elemzésben, amely szerint az arany drágulása feltartóztathatatlannak látszik.

A JP Morgan amerikai bankcsoport hétfőn kiadott elemzése szerint az arany unciánkénti ára azonnali szállításra az év végére elérheti a 2.500 dollárt - emlékeztet az elemzés. Korábban, az Egyesült Államok leminősítése előtt a JP Morgan még 1.800 dollár körüli árral számolt.

"A nagy amerikai befektetési bankok futószalagon emelik aranyár-előrejelzéseiket, de hogy egy pénzintézet egyből 39%-kal módosítson felfelé, az igazán rendkívülinek számít" - mutatott rá elemzésében az aranypiac.hu.

Nő az arany iránti kereslet

A pánikszerű hangulat és az aranyár szárnyalása tömeges keresletet eredményez - tette hozzá a magyar cég, megjegyezve, hogy forgalma az utóbbi napokban a négyszeresére emelkedett az egyébként megszokott forgalomnak. A legkeresettebb befektetési arany termékek a 10 és 100 gramm közötti aranyrudak, de alkalmanként előfordulnak több kilós vásárlások is.

Az elemzés szerint a 2008-ban elmélyült válságban a hirtelen megugrott kereslet átcsapott a nemesfémfinomítók és gyártók feje fölött, akik három műszakban sem voltak képesek a rendeléseket teljesíteni. A befektetőknek akár hetekig is várniuk kellett a megrendelt aranyrudak kézhezvételére.

"Ez a helyzet most ismét küszöbön áll, a fizikai arany forgalmazói Európa-szerte már csak egyik napról a másikra élnek" - figyelmeztet az aranypiac.hu.

Fogy az arany a bányákban

Ugyanakkor egyelőre csak kapacitásproblémákról van szó a gyártási és szállítási folyamatok során, nem az alapanyag van kifogyóban. A világ aranybányái eddig még soha nem látott mennyiségben termelik felszínre a földkéreg aranykészleteit - olvasható az elemzésben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában