Helyi gazdaság

2011.09.12. 18:30

BÉT - Az OTP nélkül csaknem 3 százalékot esett a BUX

Budapest (MTI) - A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 501,23 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, 16.540,74 ponton zárt hétfőn.

Budapest (MTI) - A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 501,23 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, 16.540,74 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 7,6 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A kereskedés az OTP és az FHB nélkül folyt, a felfüggesztést a kibocsátók kérték, mivel azzal számoltak, olyan információ válik publikussá hétfőn, amely a bankok részvényeinek kereskedésére jelentős hatással lehet. Zárás után a BÉT hivatalos honlapján közzétett határozatok szerint mindkét bankpapír kereskedése kedden folytatódik.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a devizahitelesek érdekében tervezett kormányzati intézkedések között ismertette, hogy a kormány megvalósíthatónak minősítette a Fidesz-KDNP-frakció azon javaslatát, hogy tegyék lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztését. A miniszterelnök a magas rezsiköltségek miatt azt javasolta, vezessék be a központi ármegállapítást a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében is. A kormány kezdeményezi azt is, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban forintban jelentkező költségeket a bankok csak forintban számolhassák fel. A kormány kezdeményezi, hogy 30 százalékos THM felett ne lehessen hitelt nyújtani Magyarországon.

Az Országvédelmi terv részeként pénzügyi védelmi tervet hirdetett Orbán Viktor hétfőn, ennek részeként javasolta, hogy októberben és novemberben Magyarország fizesse vissza az unió és az IMF felé fennálló, lejáró tartozásait úgy, hogy ennek fedezetére ne vegyenek fel hitelt.

Orbán Viktor azt javasolta, hogy a 2012-es költségvetési hiányt három százalék alatt állapítsák meg. Bejelentette azt is, hogy a kormány az Európai Bizottság jóváhagyását kéri egy 35 százalékos luxus forgalmiadókulcs bevezetésére.

Az OTP a BÉT honlapján közzétett közleményében úgy fogalmazott, a bejelentés nem tartalmazott elegendő részletet ahhoz, hogy pontosan számszerűsíthető legyen az intézkedések pénzügyi hatása. A társaság folyamatosan figyelemmel kíséri az Országvédelmi tervben jelzett változások szabályozási lépéseit és azok bankra gyakorolt várható hatásairól tájékoztatni fogja a piac szereplőit.

Miszkuj Tünde, a Raiffeisen Bank részvényértékesítési vezetője elmondta: a piacnak van ideje átgondolni, hogy pontosan mit jelentenek a bejelentések. A szakértő, a hétfői bejelentések után nem tartotta teljesen egyértelműnek, hogy az OTP számára csak negatív hatással járhat. Mint mondta, úgy tűnik, nem lesz kényszerűség arra vonatkozóan, hogy forinthitelekből váltsák ki a svájci frank alapú hiteleket.

A Raiffeisen szakértője elmondta, hogy a nemzetközi piacokon sem volt jó a hangulat, amelyet elsősorban a görög válság okozott.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője azt mondta: Nyugat-Európában gyengüléssel indult a kereskedés, majd oldalazás után valamelyest jobb hangulat lett úrrá a piacokon. Szerinte várhatóan eséssel indul kedden is a kereskedés a BÉT-en, ez azonban nem feltétlenül folytatódik a nap hátralévő részében. Mint mondta, inkább a nemzetközi hangulat határozza majd meg az árfolyamok alakulását, így az OTP-jét is.

  • A Mol 975 forinttal, 6,33 százalékkal 14.425 forintra csökkent, 5,0 milliárd forintos forgalomban
  • Az OTP részvények ára nem változott 0 forintot ért, forgalmuk 0,0 millió forintot tett ki
  • A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,20 százalékkal 488 forintra esett, forgalma 717,3 millió forint volt
  • A Richter papírok árfolyama 1650 forinttal, 4,83 százalékkal 32.500 forintra gyengült, a részvények forgalma 618,1 millió forintot ért el
  • A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 940,2 millió forintos forgalom mellett 540 forinttal, 3,75 százalékkal 14.940 forintra erősödött
  • A BUMIX 1.395,22 ponton zárt hétfőn, ez 28,05 pontos, 1,97 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.
  • MTI

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában