Helyi gazdaság

2011.09.16. 18:35

Országvédelmi akcióterv - Az Országgyűlés előtt a devizahitelek végtörlesztéséről szóló javaslat

Budapest (MTI) - Rogán Antal (Fidesz) pénteken délután egyéni képviselői indítvány formájában benyújtotta a parlamentnek a devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztését lehetővé tevő törvényjavaslatot.

Budapest (MTI) - Rogán Antal (Fidesz) pénteken délután egyéni képviselői indítvány formájában benyújtotta a parlamentnek a devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztését lehetővé tevő törvényjavaslatot.

"Az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról" címet viselő törvényjavaslat átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az ingatlanfedezetes devizaalapú hiteleket rögzített árfolyamon végtörleszthessék az adósok, továbbá adó- és illetékmentességet ír elő a devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programban részt vevők, valamint a szociálisan rászorulók megsegítése érdekében.

A végtörlesztést a korábbi bejelentéseknek megfelelően svájci frank esetében 180 HUF/CHF, euró esetén 250 HUF/EUR, japán jen esetén 200 HUF/100 JPY árfolyamon teljesíthetik a hiteladósok.

A törvényjavaslatban szereplő árfolyamok alkalmazása akkor kötelező a pénzügyi intézmények számára, ha a végtörlesztéssel érintett kölcsön folyósításánál alkalmazott árfolyam nem volt magasabb a törvényjavaslatban szereplőnél, valamint a hitelfolyósító a törvény hatályba lépéséig nem mondta fel a kölcsönszerződést. További feltétel, hogy a hitelfelvevő 2011. december 30-ig benyújtsa végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentését a pénzintézetnek, továbbá vállalja az áthidaló vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is, amennyiben a devizakölcsönhöz ilyen kapcsolódik.

Ha a hiteladós teljesíti a feltételeket, a finanszírozó nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását. Az ingatlanfedezetes devizahitel és a gyűjtőszámlahitel végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék.

A jelzálog-hitelintézetek jogosultak az előtörlesztés miatt keletkező költségeik megtérítésére, az előtörlesztésre a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

A devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programokban részt vevő magánszemélyeket a javaslat mentesíti a személyi jövedelemadó, az ajándékozási, illetve visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alól a pénzügyi intézmények által elengedett követelés, az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, a kedvezményes bérleti díj formájában juttatott bevétel, illetve az ingatlan kedvezménnyel történő visszavásárlása után.

A magyar állam - szociálisan rászorult hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény alapján történő - lakásvásárlásával, valamint a devizában felvett lakáscélú hitelből származó követelés törvényben rögzített árfolyamon történő végtörlesztésével összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás díjmentéssé válik, akárcsak a vételi jog bejegyzésére irányuló eljárás és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. javára történő vagyonkezelői jog bejegyzésére irányuló eljárás is.

A törvényjavaslat korlátozza a fogyasztóval kötött devizaalapú hitel- és kölcsönszerződések esetében devizában felszámítható költségeket, díjakat. Kizárólag azokat a költségeket és díjakat lehet felszámítani devizában, amelyek az adott szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állnak, ideértve a kamat jellegű kezelési költséget.

Nem számolható fel devizában a szerződéskötéssel, a levelezéssel, a kimutatások és igazolások előállításával, az ügyfelek látogatásával, a hitelmonitoringgal, a felmondással, a fedezet értékbecslésével és cseréjével, a szerződés módosításával, a hitelfedezeti biztosítási szolgáltatással, továbbá a hitelszerződés ügyintézésével és a kapcsolódó hitelszámla lezárásával kapcsolatos díj és költség.

A törvény a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba, és 2012. április 1-jén hatályát veszti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában