Helyi gazdaság

2011.10.19. 18:39

ÁSZ-elnök: a számvevőszék elkötelezett a pénzügyi ismeretek bővítése mellett

Budapest, 2011. október 19., szerda (MTI) - Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a számvevőszék elkötelezett a pénzügyi ismeretek, a pénzügyi kultúra bővítése mellett, ezért is adott helyet annak a konferenciának, amelyet az Econventio egyesület tartott szerdán Budapesten az ÁSZ központi épületében.

Budapest, 2011. október 19., szerda (MTI) - Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a számvevőszék elkötelezett a pénzügyi ismeretek, a pénzügyi kultúra bővítése mellett, ezért is adott helyet annak a konferenciának, amelyet az Econventio egyesület tartott szerdán Budapesten az ÁSZ központi épületében.

Az ÁSZ és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület július 21-én kötött együttműködési megállapodást, ennek keretében Középiskolások pénzügyi ismeretei: tények és lehetőségek címmel rendeztek közös konferenciát.

Domokos László, az ÁSZ elnöke, Sápi Ákos, az Econventio egyesület elnöke és Kovács Péter egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója Budapesten sajtótájékoztatón számolt be arról a felmérésről is, amelyet középiskolások között Econventio teszt néven végeztek el a diákok pénzügyi kultúrájáról és ismereteiről.

Domokos László hangsúlyozta: az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít arra, hogy bővüljön az állampolgárok pénzügyi-gazdasági ismerete, és ezt minél fiatalabb korban, a diákévek alatt kell elkezdeni.

"Nincs olyan állam, amely meg tudja védeni állampolgárait, ha azok nem rendelkeznek alapvető ismeretekkel, például a pénzügyek, a hétköznapi gazdasági ügyek terén" - mondta az ÁSZ elnöke, hozzátéve, ma már szinte minden családban foglalkoznak a forint árfolyamának alakulásával, a befektetésekkel, a befektetések hozamaival.

Domokos László a konferencián tartott előadásában azt mondta, hogy még a főiskolákon, egyetemeken oktatott pénzügyi ismereteknél is fontosabb megtanulni, miképp kell hétköznapi szinten bánni a pénzzel. Sok mai fiatal ugyanis jó eséllyel vállalkozóként fog megélni, miközben vállalkozói, háztartási és gazdasági ismereteket egyáltalán nem nyújtanak a középiskolák - emlékeztetett.

Az Econventio egyesület és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által létrehozott kutatócsoport 2011 tavaszán felmérést végzett középiskolás fiatalok pénzügyi ismereteiről, ennek részeként 62 középiskola 5734 diákjával háromfordulós tesztet töltettek ki.

Kovács Péter egyetemi docens a kutatás főbb megállapításairól szólva elmondta: a felmérésen a pénzügyi attitűd vizsgálata mellett konkrét termékekre és témakörökre - megtakarítások, hitelezés, biztosítás, bankkártyahasználat, általános pénzügyi kérdéskör - vonatkozó ismeretek meglétét is ellenőrizték játékos kérdések segítségével.

Kiemelte: a középiskolások 82 százaléka fontosnak tartja a pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos információk ismeretét, 70 százalékukat érdeklik a pénzügyi világ hírei, de csak felük tartja magát tájékozottnak a pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatosan. A pénzügyi ismeretekre irányuló érdeklődés, illetve tájékozottság inkább a fiúkra jellemző.

A középiskolások csaknem 60 százaléka úgy gondolja, hogy Magyarországon nem lehet tisztességesen meggazdagodni, illetve "ha valaki vinni akarja valamire itthon", akkor bizonyos szabályokat meg kell szegnie, 48 százalékuk szerint hosszabb távon stabil munkahely, 49 százalékuk szerint stabil saját vállalkozás jelenthet kiszámíthatóbb anyagi hátteret - fűzte hozzá a kutató.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában