Helyi gazdaság

2011.10.12. 20:27

Otthonteremtési program - A bérlakáspiac fejlesztését szolgáló intézkedéseket hozott a kormány

Budapest, 2011. október 12., szerda (MTI) - A kormány szerdán az otthonteremtési program elindításához szükséges intézkedések között döntött a bérlakáspiac fejlesztését és a lakáspiac biztonságának megteremtését szolgáló intézkedésekről is - derül ki a Magyar Közlönyben szerdán közzétett határozatból.

Budapest, 2011. október 12., szerda (MTI) - A kormány szerdán az otthonteremtési program elindításához szükséges intézkedések között döntött a bérlakáspiac fejlesztését és a lakáspiac biztonságának megteremtését szolgáló intézkedésekről is - derül ki a Magyar Közlönyben szerdán közzétett határozatból.

Ugyancsak határozott a kabinet más, többek között az épületenergetikai felújítások és a hazai iparfejlesztés támogatásának minél szorosabb összekapcsolására irányuló intézkedésekről, a munkahelyteremtés és fenntarthatóság érdekében.

A bérlakáspiac fejlesztése érdekében 2012. január 1-jétől a kedvezményes béren kívüli juttatások közé kerülhet a munkavállalók lakhatását biztosító lakások bérleti díjához nyújtott munkáltatói hozzájárulás, valamint levonható lehet a lakások bérbeadását terhelő jövedelemből az ugyanazon magánszemély által fizetett bérleti díj - az erre vonatkozó javaslatot november 30-ig kell elkészítenie a nemzetgazdasági miniszternek.

A nemzetgazdasági miniszternek javaslatot kel készítenie arra vonatkozóan is, hogy a vállalkozások 2012. január 1-jétől gyorsított amortizációval számolhassák el a munkavállalóik számára épített bérlakásokat.

Ugyancsak november végéig kell előterjesztést készítenie annak érdekében, hogy a jelzálog fedezete mellett nyújtott lakáscélú forinthitelek igénybevételéhez szükséges minimális önerő 20 százalékra mérséklődhessen, valamint, hogy a bankadó alapja csökkenthető legyen a magánszemélyeknek nyújtott lakáscélú kölcsönök összegével, illetve pénzügyi lízingszerződésekből eredő követelésekkel.

A kormányrendelet tartalmazza azt a szerdán már ismertetett intézkedést is, amely szerint a lakáshoz jutás elősegítése és a korszerű, jó minőségű, energiatakarékos lakásépítések élénkítése érdekében a meglévő vagy vállalt gyermekek száma, az új lakás nagysága és energetikai minősítési osztálya által meghatározott összegű, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vezetnek be.

A kormány felkérte a nemzetgazdasági minisztert és a belügyminisztert arra, hogy a lakáspiac biztonsága érdekében vizsgálják meg egy olyan szabályozás megalkotásának lehetőségét, amely kiterjed az új lakást vásárlók védelmét biztosító garanciák kialakítására, a projektcégek tevékenységének szabályozására annak érdekében, hogy a lakást vásárló vagy építtető magánszemélyek és az ingatlanfejlesztő vállalkozások érdekeinek védelme a szavatossági feltételek szempontjából egyensúlyba kerüljön, a nemzetgazdasági minisztert pedig arra, hogy készítsen javaslatot az üzletszerűen végzett, életjáradék nyújtására irányuló szolgáltatás alapvető szabályainak meghatározására. Mindkét javaslat elkészítésének határideje 2012. március 31.

Javaslatot kell készíteni az épületenergetikai felújítások és a hazai iparfejlesztés támogatásának minél szorosabb összekapcsolására is a hazai munkahelyteremtés és a fenntarthatóság érdekében, ennek felelőse a nemzeti fejlesztési valamint a nemzetgazdasági miniszter, határideje pedig december 31-e.

A kormány felkérte továbbá a nemzetgazdasági minisztert arra is, hogy dolgozzon ki javaslatot a két népszámlálás időpontja közötti nagymintás lakásfelmérés magánforrások bevonásával történő finanszírozási lehetőségéről; a vizsgálatot a magánforrások rendelkezésre állása esetén – a 2011-es népszámlálás szerinti minta alapján – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) teljesíti 2012. november 15-ig - derül ki a határozatból.

Jövő március végéig javaslatot kell kidolgozni a fürdővárosok ingatlanpiaca tőkevonzó képességének erősítése érdekében, jövő szeptember végéig pedig a Fővárosi Önkormányzat bevonásával meg kell vizsgálni nagyobb léptékű fővárosi városrehabilitációs program elindításának lehetőségét. Az előbbi felelőse a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszter, az utóbbi elkészüléséért rajtuk kívül felelős a belügyminiszter is.

A kormányhatározat a közzétételét követő napon lép hatályba.

MTI

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában