Helyi gazdaság

2011.10.06. 15:09

Végtörlesztés: Kinek érdemes?

Miskolc - Mérlegelik az egyéb hiteltörlesztések elősegítését is.

Miskolc - Mérlegelik az egyéb hiteltörlesztések elősegítését is.

A devizahitelek végtörlesztési lehetőségéről elfogadott – a hitelesek megsegítését célzó – jogszabály pontos értelmezése, az igénybevevők körének alakulása és egyáltalán, hogy kinek érdemes részt venni ebben a konstrukcióban, sok kérdést vet fel. A megfelelő döntés elősegítéséhez hívtuk szerkesztőségünkbe Stoff Lászlót, a Banki Hitel Károsultjai Egyesületének régióvezetőjét csütörtökön. Az érdeklődésre jellemző, hogy előzetesen is számos elektronikus levél érkezett és a rendelkezésre álló egy óra is csaknem szűknek bizonyult, megállás nélkül csörgött a telefon. Szakértőnk elmondta: sokan érdeklődtek a gépkocsi és személyi hitel egy összegben történő törlesztéséről, de jelenleg erre nincs lehetőség. A mostani jogszabály csak az ingatlanalapú jelzáloghitelekre vonatkozik, ám értesülései szerint a kormány mérlegeli az egyéb hiteltörlesztések elősegítését is.

Tájékozódni a lehetőségekről

Kérésünkre a szakértő egy egyszerű sémát igyekezett vázolni az ügyintézéshez, megjegyezve szinte minden esetnek megvannak a sajátosságai. Első lépésként - mielőtt a hitelfolyósító pénzintézethez fordulnánk - érdemes megnézni, hogy a folyósítás napján mennyi volt a svájci frank árfolyama, hiszen később felvett hiteleknél ez meghaladhatja a 180 forintot - ebben az esetben nem érdemes élnünk a végtörlesztés lehetőségével. Többségében nem ilyen hitellel rendelkeznek az adósok, ilyenkor be kell menni az adott bankba, ahol kérésre megmondják mennyit kellene fizetni. Ez egy ingyenes információ, nem kötelez semmire, de ha úgy döntünk 60 napon belül élhetünk a végtörlesztés lehetőségével - jelzi a szakember. Abban az esetben, ha ez az összeg rendelkezésre áll nincs más dolgunk, mint befizetni és a bank lezárja a hitelt.

Csökkent ingatlanárak

Sokan vannak, akik nem tudják készpénzben előteremteni a szükséges összeget ekkor némiképp bonyolultabb az ügyintézés, de ilyenkor is a hitelfolyósítónál kell kezdeni és jelezni forinthitellel kívánják rendezni a tartozást. A banknál rendelkezésre áll az ingatlan értékbecslése, a közjegyzői szerződés - ezek nem jelentenek külön költséget. Ha a pénzintézet jelzi tud hitelt nyújtani az ingatlan fedezetre a feltételek birtokában megfontolandó esetleg máshol is tájékozódni a hitelfeltételekről, nem feledve, hogy az említett járulékos költségeket hozzá kell adni a hitelajánlathoz. Előfordulhat - különösen az ingatlan eredeti értékéhez közeli hitelfelvétel esetén -, hogy a folyósító bank szerint a jelenlegi ingatlanpiaci ár nem nyújt fedezetet a hitelre - hívja fel a figyelmet Stoff László. Ilyenkor is lehet más bankhoz fordulni, de elutasítás esetén, az ingatlanbecslés és a közjegyzői költségek kidobott pénznek bizonyulnak.

Minden egyedi esetben szívesen adnak felvilágosítást az egyesület Miskolc, Király út 12-14 szám alatt lévő irodájában, illetve a 46/742-177 és 70/ 775-60-74-es telefonszámon.

Néhány kérdés az olvasóinktól

- Mi igaz abból a szóbeszédből, hogy a végtörlesztés után még SZJA-t kell fizetni?  

- Nem, az így keletkezett „árfolyamnyereség” adókötelezettségét eltörölték.

- Van esély, hogy a 180 forint alatt korábban történt hitelkiegyenlítés különbözetét visszakapjuk a banktól?

- Véleményem szerint nincs erre lehetőség.

- Élhet-e a végtörlesztéssel, aki BAR-listán szerepel?

- Nem, a BAR-lista kizáró tényező.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában