Helyi gazdaság

2011.10.13. 14:26

Végtörlesztés: van két kiló aranya?

Miskolc - Ház, nyaraló, föld, ékszer. Az emberek mindent eladnának, hogy szabaduljanak a hiteltől.

Miskolc - Ház, nyaraló, föld, ékszer. Az emberek mindent eladnának, hogy szabaduljanak a hiteltől.

Amióta végtörleszteni lehet, az emberek mindenüket készpénzzé tennék, csakhogy szabadulhassanak a sokszor elátkozott devizahitelüktől. Eladnák lakásukat, üdülőjüket, földjüket és erdejüket, de olyan adós is akad, aki értékes műtárgyát szeretné pénzzé tenni. A miskolci zálogházak forgalma azonban nem nőtt, pedig a fővárosban már előkerültek az eddig féltve őrzött családi ékszerek, aranyak és ezüstök.

Egy kiló arany

Az egyik miskolci zálogfiók vezetője azt mondta az Észak-Magyarországnak, hogy a szokásos forgalom tapasztalható üzletükben. Hozzátette: valószínű, hogy a megyében kevés embernek van annyi ékszere, aranya, amiből ki lehetne váltani a több milliós hiteleket. Hiszen például 5 millió forint készpénzhez legalább egy kiló arany kellene.

Az azonban előfordul, hogy értékes festményt szeretne valaki pénzzé tenni a végtörlesztés miatt, tudtuk meg Kishonthy Zsolttól, a MissionArt Galéria társtulajdonosától. Ez persze nem a jellemző formája a pénzszerzésnek, hiszen a műalkotások piaca mindig bizonytalanabb, mint mondjuk az ékszereké, és az árfolyam is ingadozik. Most egyébként a nagyon drága (több tízmilliós) és az olcsóbb (pár százezer forintos) műtárgyak nem nagyon mennek, az 5-6 milliós festmények iránt azonban megnőtt a kereslet, tette hozzá Kishonthy Zsolt.

Csökkentett áron

Sok embernek azonban nincs más vagyona, mint az ingatlana, amire a hitelt felvette. Szabadulnának is tőle sokan, de a vásárlók egyelőre kivárnak. Ezt Szilágyi Béláné, az egyik ingatlaniroda irodavezetője mondta el lapunknak. Az eladók pedig már így is csökkentett áron kínálják lakásukat, házukat. A családi házakból általában 1-2 milliót engednek, a társasházakból fél-1 milliót, de olyan is akad, aki 12 milliós ingatlanát akár 4 millióért is odaadná. A probléma viszont az, hogy kevés embernek van annyi készpénze, amiből kitelne egy ingatlan. Így aztán a potenciális vásárlók arra várnak, hogy még nagyobbat zuhanjon a lakások ára.

Egyfolytában csörög a telefon a Banki Hitel Károsultjainak miskolci irodájában. Stoff László, az iroda munkatársa tapasztalatai szerint nagyon sokan vannak bajban, és nagyon sokan szeretnének most a végtörlesztés lehetőségével élni. Ez azonban valószínűleg csak annak sikerül majd, aki megfelelő mennyiségű készpénzt tud szerezni, jegyezte meg, hozzáfűzve: az emberek kétségbeesetten keresik azokat a pénzintézeteket, ahol forintalapú hitelt kaphatnak. Akinek pedig van üdülője, földje vagy erdeje, megpróbálja eladni.

 

Teendők

Mit kell tennünk, ha végtörleszteni akarunk? 

- Fel kell keresnünk azt a pénzintézetet, ahol felvettük a devizaalapú hitelünket.

- Kérdezzük meg, mennyi a hiteltartozásunk 180 forintos árfolyamon, ha svájcifrank-alapú hitelről van szó.

- Ha a végtörlesztés mellett döntünk, jelentsük ezt be a bankunkban, ahol egy formanyomtatványt kell kitöltenünk.

- A bejelentést követőn 60 napon belül be kell fizetnünk a hiteltartozásunkat.

- A bejelentést december 31-éig tehetjük meg.

- A bank semmiféle egyéb költséget nem számolhat fel, mert a felmerülő kiadásokat a pénzintézetnek kell állnia.

- Aki szeretne végtörleszteni, de valamilyen problémája adódott ezzel kapcsolatban, hívja a Banki Hitelesek Károsultjainak miskolci irodáját: 70/263-64-13 vagy 70/775-60-74.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában