Helyi gazdaság

2012.02.05. 09:20

Mérsékelten emelkedtek a részvényárak a múlt héten

Budapest, 2012. február 5., vasárnap (MTI) - Különösebb izgalmak nélkül telt a múlt hét a részvénypiacon, a hét eleji negatív korrekció után a hét közepén ismét emelkedésnek indultak az árfolyamok, így összességében mérsékelt erősödéssel zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe.

Budapest, 2012. február 5., vasárnap (MTI) - Különösebb izgalmak nélkül telt a múlt hét a részvénypiacon, a hét eleji negatív korrekció után a hét közepén ismét emelkedésnek indultak az árfolyamok, így összességében mérsékelt erősödéssel zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe.

    A BUX egy hét alatt 380 ponttal, 1,97 százalékkal emelkedett, 19.665,68 ponton zárt pénteken. A részvénypiac heti forgalma 74,44 milliárd forint volt az előző heti 94,96 milliárd forint után.

    A CIB Bank heti összegzése szerint a hangulat javulása jellemezte a globális piacokat. Ebben a megjelenő makrogazdasági adatok mellett szerepe volt annak is, hogy a piac bízik abban, hogy a megjelenő nyilatkozatokkal összhangban hamarosan megszületik a megállapodás a görög adósságcseréről. A hét eleji EU-csúcson a vártnak megfelelően döntés született a szigorúbb fiskális szabályokról, és zöld utat kapott az ESM júliusi indulása, egyelőre 500 milliárd eurós kerettel.

    Belföldi piacmozgató hírek nem nagyon voltak az eltelt héten, az IMF/EU tárgyalásokkal kapcsolatban sincs új fejlemény. A kormány hamarosan elkészíti válaszlevelét az EU-nak, a tárgyalások tényleges időzítése ez után látható majd pontosabban - írja elemzésében a CIB. 

    A hét tőkepiaci híre volt, hogy versenyjogi aggályokra hivatkozva az Európai Bizottság megvétózta a New York-i NYSE és a német Deutsche Börse tervezett, 9 milliárd dolláros tőzsdei egyesülését. Az európai versenyhatóság úgy ítélte meg, hogy a felajánlott engedmények ellenére az egyesülés jelentős mértékben akadályozná a hatékony versenyt. A brüsszeli "nem" ellen a tőzsdekonszernek az Európai Bírósághoz fellebbezhetnek. 

    A hírnek piacmozgató hatása nincs, a Budapesti Értéktőzsdét viszont annyiban érinti, hogy korábban ettől tette függővé a kereskedési rendszerének cseréjét, pontosabban azt, hogy milyen rendszer váltsa fel a BÉT-en jelenleg működő MMTS-t. A BÉT osztrák tulajdonosa, a bécsi tőzsdét is működtető CEESEG AG, amely a Xetra rendszert szorgalmazza, a BÉT szeptemberi közgyűlésén a magyar kisebbségi tulajdonosok kérésének engedve azt javasolta, hogy a bevezetendő új kereskedési rendszer a Deutsche Börse-NYSE-Euronext közös új kereskedési rendszere legyen. Mohai György, a BÉT vezérigazgatója a tőzsde január 27-i sajtótájékoztatóján - még a versenyhatósági döntés előtt - nem tartotta kizártnak, hogy ha nem jön létre a tőzsdefúzió, úgy a Xetra váltja majd fel a BÉT jelenlegi kereskedési rendszerét. 

    A BÉT vezető részvényei erősödtek a múlt héten. 

    Az OTP árfolyama 0,36 százalékkal 4.110 forintra csökkent. 

    A Mol 2,12 százalékkal erősödött, 19.980 forinton zárta a hetet. 

    A Magyar Telekom részvények ára 1,11 százalékkal 547 forintra nőtt. A Richter részvények 38.850 forintot értek pénteken záráskor, árfolyamuk egy hét alatt 6,15 százalékkal emelkedett. 

    Az Egis 3,70 százalékos erősödéssel, 17.220 forinton zárta a hetet.

    A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX egy hét alatt 18,08 ponttal, 1,39 százalékkal emelkedett, 1.317,76 ponton zárt pénteken.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában