Helyi gazdaság

2012.06.09. 09:13

SIA: tíz százalékkal bővülhet a kártyás tranzakciók száma az idén

Budapest, 2012. június 9., szombat (MTI) - Az idén mintegy 10 százalékkal bővülhet Magyarországon a kártyás tranzakciók száma, a fizetési kártyák száma pedig 9 százalékkal nőhet a SIA Central Europe szerint.

Budapest, 2012. június 9., szombat (MTI) - Az idén mintegy 10 százalékkal bővülhet Magyarországon a kártyás tranzakciók száma, a fizetési kártyák száma pedig 9 százalékkal nőhet a SIA Central Europe szerint.

A bankkártya-kibocsátás és -elfogadás, valamint a tranzakciós forgalom elszámolását biztosító számítástechnikai rendszerek kiépítésére és működtetésére specializálódott olasz cégcsoport közép-európai vállalata az MTI-vel közölte: Magyarországon jelenleg több mint 9 millió kártya van forgalomban, 65.000 POS és 5.000 ATM terminál üzemel.

Ismertetik: Közép-Európa stratégiai fontosságú a SIA Csoport számára, mivel – a legfrissebb előrejelzések szerint – a közép- és kelet-európai országok bruttó hazai terméke (GDP-je) 2012 és 2015 között átlagosan az eurózóna növekedésének több mint két és félszeresét fogja mutatni, a 27 európai uniós tagállamot tekintve pedig közel kétszeres növekedés várható.

A SIA közép-európai cége 2011-ben 1,7 millió eurós nettó eredménnyel zárt, amely lényegében megegyezik a 2010-es adózás utáni nyereséggel. A társaságnak jelenleg több mint 60 ügyfele van.

Tavaly a SIA Central Europe Magyarországon összesen 170 millió tranzakciót kezelt, amelyből 105 millió kapcsolódott bankokhoz (ami az összes magyarországi tranzakció közel egyharmadát jelenti) és 65 millió a magyar piacon fellelhető loyalty - hűségkártya - rendszerek valamelyikében zajlott. A cég közlése szerint 2012. év első négy hónapjában ezen tranzakciók száma már elérte a 31 milliót.

A SIA Central Europe jelenleg Magyarországon az ATM piac mintegy 30, míg a POS piac 28 százalékát mondhatja magáénak.

A SIA magyarországi leányvállalata, a GIRO Bankkártya Zrt. 1992-ben alakult a magyarországi bankkártya-kibocsátás és -elfogadás, valamint a tranzakciós forgalom elszámolását biztosító számítástechnikai rendszerek kiépítésére és működtetésére, és 2007 óta van a SIA csoport tulajdonában.

A SIA csoport jelenleg mintegy 40 országban van jelen, és 8,1 milliárd kártyás, beszedési és kifizetési tranzakciót bonyolít évente, illetve 63 millió kártyát és 22,3 milliárd tranzakciót a pénzügyi piacokon.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában