Helyi gazdaság

2012.07.14. 09:13

D&B: egyre több cég dől be Magyarországon

Budapest, 2012. július 13., péntek (MTI) - Már a hazai cégek több mint 4,1 százaléka szűnik meg fizetésképtelenség miatt, míg egy évvel korábban ez az arány 3,3 százalék volt - derül ki a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

Budapest, 2012. július 13., péntek (MTI) - Már a hazai cégek több mint 4,1 százaléka szűnik meg fizetésképtelenség miatt, míg egy évvel korábban ez az arány 3,3 százalék volt - derül ki a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben kiemelik: az arány még soha nem volt ilyen magas.

Az adatok szerint az idén a felszámolások száma 30 százalékkal emelkedett az előző év első félévéhez képest. A végelszámolások száma is csaknem duplája a tavalyi szintnek, azaz egyre többen döntenek cégük bezárása mellett.

A társas vállalkozások száma csaknem 2 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, így július elején meghaladta az 566 ezret. Annak ellenére, hogy egyre kevesebb új cég alakul és egyre több szűnik meg, a növekedés még mindig nem állt meg - mutat rá a cégminősítő. 2012 első félévében azonban 4 százalékkal kevesebb új vállalkozást alapítottak, mint 2011 első félévében.

Változatlanul az építőiparban a legnagyobb, 7,2 százalékos a bedőlések aránya. Szintén rossz helyzetben vannak a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátással foglalkozó vállalkozások, 6,5 százalékkal.

Az online marketing, kockázatkezelési és üzleti információs megoldásokat kínáló Bisnode csoport fizetési tapasztalat programjának adataiból kiderül, hogy 2012 első félévében a számlák 54 százalékát határidőben, vagy maximum egy napos késéssel fizették ki a cégek, míg egy évvel korábban a kiállított számlák 52 százalékát egyenlítették ki határidőben. A tapasztalatok szerint ez azonban nem a fizetési fegyelem javulásának a jele, hanem annak, hogy egyre több cég kéri előre a fizetést partnereitől.

Az elmúlt hat hónapban az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 21 napot, az átlagos fizetési határidő pedig a 28 napot, azaz ma átlagosan egy számla kiállítása után közel 49 napot kell várnia egy cégnek, hogy pénzéhez juthasson.

A D&B várakozásai szerint középtávon csökkenni fog a működő cégek száma Magyarországon. Szakemberek szerint ez önmagában nem jelent gondot, mivel így is magas a lakossághoz viszonyítva a cégek aránya. A cégminősítő szerint az azonban fontos, hogy a vállalkozások az üzletkötés előtt megvizsgálják megrendelőik pénzügyi helyzetét, megbízhatóságát. Emellett érdemes a meglévő, stabil megrendelők fizetőképességét is nyomon követni, mert a jelenlegi gazdasági környezetben a megbízhatónak hitt partnerek is bajba kerülhetnek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában