Helyi gazdaság

2012.08.29. 08:21

"Beleragadtak" az autójukba

Debrecen - Egyre gyakrabban lehet találkozni az interneten olyan hirdetésekkel, melyekben még az eladó fizetne bizonyos összeget a vevőnek, aki átveszi tőle a hiteles autóját.

Debrecen - Egyre gyakrabban lehet találkozni az interneten olyan hirdetésekkel, melyekben még az eladó fizetne bizonyos összeget a vevőnek, aki átveszi tőle a hiteles autóját.Erről olvasván jól tesszük, ha veszünk egy nagy levegőt, mielőtt a telefon után kapnánk, hiszen kiderülhet, hogy nem is olyan nagy biznisz.

Nem új jelenség

Nem új jelenségről van szó, hiszen már a gazdasági válság előtt is volt hasonlóra példa. Főként a hosszabb (5-10 éves) futamidőre vásárolt autók tulajdonosai gondolták úgy néhány év múltán, hogy átülnének egy fiatalabb, szebb, jobb verdába, amikor azonban előkerült a számológép, kiderült, jobb, ha még évekig ülnek a babérjaikon. A kocsin lévő hitel ugyanis több volt, mint a jármű értéke. A korábbi és a mostani esetek között az a nagy különbség, hogy míg évekkel ezelőtt "úri jókedvünkben" cseréltük le a hároméves autónkat újra (és ha nem sikerült, az sem volt tragédia), mára viszont az elszállt árfolyamok miatt sokan gyakorlatilag "beleragadtak" a hiteles autóikba. Ez igaz a legolcsóbb kisautóra és a terepjáróra is.

Rosszul esik

A debreceni márkakereskedők is vég nélkül tudnák sorolni azokat a történeteket, amelyek mögött egy-egy család személyes tragédiája húzódik meg. Előfordult, hogy valaki 2006-ban vásárolta az Opeljét úgy, hogy másfél millió forint hitelt igényelt hozzá. Majd hat évnyi törlesztés után azzal kellett szembesülnie, hogy a 850 ezer forintot érő négykerekűt még 2,97 millió forint adósság terheli. A másik esetben egy négyéves jól felszerelt, összerékhajtású Suzuki SX4 (melynek az új ára 4 millió forint körül volt) gazdájával közölték a kereskedésben, hogy nagyjából kétmilliót ér a kocsija, a probléma csak az, hogy van még rajta négymillió hitel.

Miként a kereskedő fogalmazott: általában azt lehet mondani ezeknél a hiteles járműveknél, hogy néhány éves korukra, amit addig törlesztettek, az megy a levesbe, és kezdhetik elölről. Az a család sem járt jobban, akik úgy döntöttek, hogy mindegy milyen áron, de megszabadulnak a fojtogató autóhitelüktől. A 4 éves Fordjuk 1,6 millió forintért kelt el, csakhogy még 3,5 millió forint volt rajta a hitel. Ezért a család másik autóját is odaadták a kereskedőnek, csak megszabaduljanak a tehertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában