Helyi gazdaság

2012.08.31. 11:02

KSH: folytatódott a beruházások csökkenése

Budapest, 2012, augusztus 31., péntek (MTI)- Az idei második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához hasonlítva - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző negyedévhez viszonyítva 2,2 százalékkal csökkent a beruházások volumene a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.

Budapest, 2012, augusztus 31., péntek (MTI)- Az idei második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához hasonlítva - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző negyedévhez viszonyítva 2,2 százalékkal csökkent a beruházások volumene a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.A közlemény szerint az elmúlt évben erőteljesen emelkedő feldolgozóipari beruházások a második negyedévben 3,1 százalékkal csökkentek, ezért az ipar nem tudta ellensúlyozni a nemzetgazdasági szinten bekövetkezett visszaesést.

Az építési beruházások számottevően, 8,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezés beruházások viszont - a mezőgazdaságban és az információ, kommunikáció területén bekövetkezett növekedés hatására - mindössze 2,6 százalékkal mérséklődtek.

Az első félévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 7,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.

A nemzetgazdasági ágak többségében a második negyedévben is csökkenést tapasztalt a statisztikai hivatal.

Az energiaipar beruházásainak volumene csaknem felére esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, amit egy erőműépítési nagyprojekt befejeződése és a hálózatbővítések, -fejlesztések csökkenése idézett elő. Csaknem egyharmadával esett vissza a beruházási volumen a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban, amit főleg egy gyógyszálló-felújítási projekt lezárulása okozott a KSH közlése szerint. Az oktatásban és a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a beruházási teljesítmények egyharmadával estek vissza az uniós forrásból megvalósult felsőoktatási és egészségügyi intézményfejlesztések mérséklődése miatt.

A feldolgozóipar beruházásai az előző negyedévi stagnálás után a második negyedévben csökkentek, a statisztikai hivatal ugyanakkor az alágak több mint felénél volumennövekedést regisztrált.

A nagyobb súlyt képviselő alágak közül számottevően nőttek a beruházások a villamosberendezés-gyártásban, a gép-, gépi berendezés gyártásban, valamint a járműgyártásban. A kisebb súlyú alágak közül a kőolaj-feldolgozásban következett be dinamikus bővülés.

A KSH közleménye szerint a beruházások csökkenő tendenciája ellenére hat nemzetgazdasági ágban bővülést, illetve stagnálást tapasztaltak. Kiugró mértékű, 70,5 százalék volt az emelkedés az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban, amelyet egy új frekvenciák vásárlásával és jelentős hálózatbővítéssel kapcsolatos nagyberuházás eredményezett. A földgázkitermelés alág nagyberuházásai pedig hozzájárultak ahhoz, hogy a bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásai nagymértékben, 38,8 százalékkal nőttek a bázisidőszakhoz képest.

A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás és a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás beruházásainak volumene az előző évi szinten maradt, miközben a kereskedelem, gépjárműjavításban a dinamikus áruházlánc-bővítések és fejlesztések révén a beruházások 6,4 százalékkal emelkedtek.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában