Helyi gazdaság

2012.08.31. 11:04

NGM: dinamikusan bővült a külkereskedelem és kedvező tendenciák a beruházásoknál is

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - Dinamikusan bővült a külkereskedelem júniusban, és kedvező, hogy a híradástechnikai, hangrögzítő és képi berendezések exportvolumene is emelkedni tudott az előző hónapok csökkenése után. A beruházásoknál ugyancsak pozitív, hogy továbbra is emelkedést mutatnak a feldolgozóipar legfontosabb alágait érintő beruházások - értékelte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - Dinamikusan bővült a külkereskedelem júniusban, és kedvező, hogy a híradástechnikai, hangrögzítő és képi berendezések exportvolumene is emelkedni tudott az előző hónapok csökkenése után. A beruházásoknál ugyancsak pozitív, hogy továbbra is emelkedést mutatnak a feldolgozóipar legfontosabb alágait érintő beruházások - értékelte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).Az NGM kiemeli: a KSH adatai szerint 2012 júniusában az export volumene 9,3, az import volumene 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg az év hatodik hónapjában is jelentős, 227 milliárd forintos többletet mutatott.

2012 első félévében összesítve, a kivitel volumene 2,9, a behozatalé pedig 1,4 százalékkal volt magasabb, mint a 2011 első hat hónapja során regisztrált értékek. A külkereskedelmi mérleg aktívuma a 2012. január-júliusi időszakban 1.077 milliárd forint volt, amely 34 milliárd forinttal haladja meg az előző év azonos időszaka alatt elért eredményt.

A külkereskedelmi forgalom termékszerkezetét tekintve látható, hogy júniusban a gépek és szállítóeszközök külkereskedelmének volumene mindkét irányban 10 százaléknál is magasabb ütemben bővült - emeli ki az NGM.

A tárca szerint pozitív tendenciára utal az is, hogy a gépeknél jelentős szerepet képviselő híradástechnikai, hangrögzítő és képi berendezések alcsoport kivitelének volumene júniusban - az előző hónapoktól eltérően - dinamikusan bővülni tudott mind az előző évhez, mind pedig az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A feldolgozott termékek kivitelének volumene 8,2, behozatalának volumene pedig 5,5 százalékkal volt több mint 2011 első hat hónapjában.

Az energiahordozók behozatalát az árak jelentős (24 százalékos) növekedése is befolyásolta - hívja fel a figyelmet az NGM, hozzátéve: részben ez az oka annak, hogy a behozatal volumene 2,7 százalékkal volt kevesebb az év első hat hónapjában a 2011 azonos időszakában mértnél.

A beruházási adatok kapcsán a gazdasági tárca kiemeli: 2012 második negyedévében a magyarországi beruházások között a megkülönböztetett fontosságú és beruházási értékét tekintve is kiemelkedő súllyal szereplő feldolgozóiparban a termelési értékük alapján jelentős alágakat érintő beruházások növekedni tudtak.

Így a tavaly már legnagyobb feldolgozóipari kibocsátó járműipart érintő beruházások ismét növekedést mutatnak, emellett a szintén jelentős gép, gépi berendezés gyártás és a villamosberendezés-gyártást érintő beruházások is bővültek.

A kiemelkedő előző éves beruházás-növekedés után a feldolgozóipari beruházások a második negyedévben éves alapon 5 százalékos csökkenést mutatnak, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a kedvező növekedést mutató bázisév viszonyában nem mondható jelentősnek a mérséklődés - hívja fel a figyelmet az NGM.

A tárca szerint pozitív, hogy a beruházások értékét tekintve az ötödik legjelentősebb mezőgazdaság ágat érintő beruházások immár egymás után a negyedik negyedévben mutatnak bővülést: 2012 második negyedévet tekintve 0,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának értékét. Emellett hosszabb időszak elteltével nőttek mind a szállítás, raktározás, mind pedig a kereskedelem, gépjárműjavítás ágat érintő beruházások, előbbi 0,8, utóbbi jelentősebbnek mondható 6,4 százalékos mértékben.

A kedvező tendenciákat ugyanakkor ellensúlyozta a számos, többnyire kisebb ágat érintő beruházás-szűkülés - írja az NGM. Mindezek hatására összességében a nemzetgazdaság beruházásai 2012 második negyedévét tekintve 5,9 százalékos mérséklődést mutatnak, amelyben az anyagi-műszaki összetétel szerinti bontást tekintve az építési beruházások mérséklődése volt meghatározóbb, 8,3 százalékkal kerülve alacsonyabb szintre a tárgyidőszakban.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában