Helyi gazdaság

2015.12.30. 18:32

Hitelminősítés - Márciusban kezdődik a magyar államadós-osztályzatok jövő évi hitelminősítői vizsgálatsorozata

London - Március elejétől veszik ismét napirendre Magyarország államadós-besorolásainak felülvizsgálatát a piacvezető nemzetközi hitelminősítők. Londoni elemzői várakozások szerint Magyarország 2016-ban visszanyerheti a befektetési ajánlású adósbesorolást.

London - Március elejétől veszik ismét napirendre Magyarország államadós-besorolásainak felülvizsgálatát a piacvezető nemzetközi hitelminősítők. Londoni elemzői várakozások szerint Magyarország 2016-ban visszanyerheti a befektetési ajánlású adósbesorolást.

A Londonban közzétett menetrendek alapján először a Moody s Investors Service vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat: a cég Magyarország első jövő évi értékelési időpontját 2016. március 4-ére tűzte ki. A Moody s ezután július 8-án, majd november 4-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat. A Standard & Poor s két időpontot jelölt ki: e cég 2016-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 18-án, majd szeptember 16-án kerül sorra.

A Fitch Ratings is két dátumot határozott meg: május 20-án, majd november 18-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

Nem feltétlenül bizonyos azonban, hogy ezeken a napokon a hitelminősítők módosítják is a magyar államadós-osztályzatokat, vagy az osztályzatokra érvényes kilátást.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy államadósra évi két vagy három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig pénteki napokra, és a felülvizsgálati eredményeket rendszerint a kijelölt nap éjszakáján, a londoni és a New York-i piaci zárások után jelentik be.

Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy a kijelölt napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint mindazonáltal Magyarországot 2016-ban jó eséllyel legalább két hitelminősítő visszaemeli a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai feltörekvő térségről összeállított, 2016-ra szóló átfogó előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint 2016 lesz az az év, amikor Magyarország visszanyeri befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzatát. A ház szerint "már esedékes lenne" a felminősítés, és jövőre legalább egy, de nagyobb valószínűséggel két hitelminősítő is visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetésre ajánlott kategóriába.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ezt indokolná a külső adósság, illetve a devizában denominált államadósság-hányad folytatódó csökkenése, valamint az, hogy kiszámíthatóbbá vált a magyar bankrendszer működési környezete, és továbbra is szilárd a magyar gazdaság költségvetési pozíciója.

A ház szerint mindezeknek együtt "elégségesnek kellene lenniük" a felminősítéshez.

A Fitch Ratings, a Moody s Investors Service és a Standard & Poor s jelenleg egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

Az S&P és a Fitch módszertanában ez "BB plusz", a Moody s osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítést jelent.

A mérleg azonban már az idén is érdemben javult: a Fitch májusban, a Moody s novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította magyar adósosztályzatainak kilátását az addigi stabilról, a Standard & Poor s pedig felminősítette a magyar államadós-besorolást.

A Standard & Poor s a magyar adósosztályzat idei első felülvizsgálatának időpontjában, március 20-án - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - emelte egy fokozattal "BB plusz"-ra a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait.

Az S&P márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-osztályzat mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

Ha legalább a Moody s és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő jövőre valóban visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, ez egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzata befektetésre ajánlott, vagy sem.

Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában