Helyi gazdaság

2016.07.21. 13:21

Hiányosságokat tárt fel a számvevőszék két állami társaság ellenőrzésekor

Budapest - Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) két állami tulajdonú társaság ellenőrzésekor - közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

Budapest - Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) két állami tulajdonú társaság ellenőrzésekor - közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

Az ÁSZ a Kiving Ingatlangazdálkodó és Beruházás-szervező Kft.-t és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.-t ellenőrizte 2011-2014 közötti időszakra.

A Kiving Kft. ellenőrzése során az ÁSZ számos szabálytalanságot tárt fel a számviteli elszámolásokhoz, a közbeszerzések lefolytatásához, valamint a vagyonváltozást eredményező döntésekhez kapcsolódóan. Egyebek mellett a cég a vagyonkezelt ingatlanok után a vagyonkezelési szerződések megszűnését követően is elszámolt értékcsökkenési leírást, amellyel megsértette a számviteli törvényt.

A Nitrokémia Zrt. gazdálkodásában kisebb hiányosságokat találtak az ellenőrök. A tulajdonosi joggyakorlás szabályszerű, a vagyonnal való gazdálkodás feltételeinek kialakítása megfelelő volt. Hiányosságok voltak azonban a vagyonnal való gazdálkodáshoz és a vagyonváltozást eredményező döntésekhez kapcsolódóan a közbeszerzések területén, valamint egy lízingügylet megkötése kapcsán.

Az ellenőrzések megállapításai alapján az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg, amelyekre a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük - áll a tájékoztatásban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában