Helyi gazdaság

2016.09.17. 10:23

S&P-felminősítés - A Magyar Nemzeti Bank üdvözölte az S&P döntését

Budapest - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli, hogy a Standard & Poor s hitelminősítő magyar államadós-osztályzatot érintő pénteki felminősítésével ismét befektetési ajánlású kategóriában kezeli a magyar besorolást.

Budapest - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli, hogy a Standard & Poor s hitelminősítő magyar államadós-osztályzatot érintő pénteki felminősítésével ismét befektetési ajánlású kategóriában kezeli a magyar besorolást.

A döntés bejelentését követően az MTI-hez eljuttatott közleményben utaltak arra, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő már májusban meghozta felminősítő döntését. Emlékeztettek, hogy a magyar jegybank már a Fitch döntése előtt is többször jelezte: az elmúlt évek fiskális, majd monetáris politikai fordulatának következtében olyan markáns javulás következett be a hazai gazdasági mutatók és a kockázati megítélés vonatkozásában, hogy szakmailag indokolttá és esedékessé vált a felminősítés.

Mandátumával összhangban a jegybank továbbra is minden lehetséges eszközével hozzájárul a hazai gazdaság stabilitásának biztosításához, és az elért eredmények alapján bízik abban, hogy az elmúlt időszak felminősítéseit újabb pozitív értékelések követhetik - hangsúlyozta az MNB.

A közleményben kifejtik: a piaci árazások értelmében Magyarországot már régóta befektetési ajánlású országként kezelik a befektetők, ezért is üdvözlendő, hogy a hitelminősítő szervezetek is egyre szélesebb körben ismerik el a magyar gazdaság fundamentumainak fenntartható javulását.

A jegybank rámutat: a felminősítés elismerése mindazon gazdaságpolitikai eredményeknek, amelyeket a magyar gazdaság az elmúlt években ért el, úgy mint a külső sérülékenység érdemi csökkenése, amelyhez a jegybanki programok is hozzájárultak. Ezek közül kiemelésre érdemes a kamatcsökkentési ciklus, a Növekedési Hitelprogram és egyéb hitelezést ösztönző programok, az önfinanszírozási program, valamint a lakossági devizahitelek forintra váltása.

A gazdaságpolitikai fordulat keretében értékelendő egyebek között, hogy az államháztartási hiány stabilan a 3 százalékos küszöbérték alatt, a GDP-arányos államadósság pedig csökkenő pályán van, miközben a strukturális reformoknak köszönhetően megteremtődtek a fenntartható növekedés alapjai - emelte ki közleményében az MNB.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában