Helyi gazdaság

2017.05.12. 17:50

Újra Patai Mihályt választotta elnökének a bankszövetség

Budapest - Újra Patai Mihályt választotta elnökének a Magyar Bankszövetség pénteken megtartott testületi ülésén, amelyen teljes tisztújításra került sor - tájékoztatta a bankszövetség pénteken az MTI-t.

Budapest - Újra Patai Mihályt választotta elnökének a Magyar Bankszövetség pénteken megtartott testületi ülésén, amelyen teljes tisztújításra került sor - tájékoztatta a bankszövetség pénteken az MTI-t.

A szervezet tagintézményeinek vezetői az ülésen közös állásfoglalást fogadtak el, amelyben kifejtik: a bankszektorban már egy trendforduló pozitív jelei mutatkoznak, ami stabilizáló, sőt dinamizáló tényező lehet a hazai gazdaság növekedésében.

Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a gazdaság gyors ütemű, tervezhető fejlődésének elősegítéséhez a finanszírozóknak is kiszámítható szabályozásra van szükségük. A nyilatkozat szerint ide tartozik a különadók európai szintre csökkentése, a tranzakciós illeték kivezetése és a jelzáloghitelezői jogérvényesítés megfelelő jogszabályi biztosítása. Ez utóbbi megköveteli a hatástanulmányokra alapozott, előre tervezett és egyeztetett változtatásokat - írják.

Kitérnek arra is, hogy a hitelintézeti szektor 2008 óta folyamatosan jelentős veszteségeket szenvedett el, és jelentős költségcsökkentést hajtott végre, ezt azonban elfedi a tranzakciós illeték és a különadók rendkívül magas szintje. Mindez az elmúlt évtizedben együtt járt számos fejlesztés kényszerű elhalasztásával is.

Az általános gazdasági helyzet javulása, a piacok élénkülése 2016-ban lehetőséget teremtett a banki céltartalékok csökkentésére, a kártyatársasági részvények értékesítése, valamint a külföldi piacokról származó osztalékok szektor szinten markáns, de egyszeri vagy speciális bevételt jelentettek.

A következő években a bankszektor jelentős IT beruházásokat, fejlesztéseket hajt végre, fenn kell tartaniuk ugyanakkor a szigorú költséggazdálkodást, amellyel középtávon is csak mérsékelt, érdemben az európai átlag alatti nyereség biztosítható. A fejlesztésekhez nélkülözhetetlen emberi erőforrásokat a bürokratikus és adminisztratív terhek csökkentésével látják biztosíthatónak a bankok.

A közlemény kitér arra is, hogy a Magyar Bankszövetségben háromévente kerül sor tisztújításra, amely a mostani testületi ülésen vált esedékessé. A bankszövetség Patai Mihály elnökké választása mellett újraválasztotta alelnökének Becsei Andrást, az Etikai Bizottság elnökének pedig Auth Henriket. A következő három évre elnökségi taggá választották Hegedűs Évát, Jelasity Radovánt, Simák Pált, Urbán Zoltánt, Zolnai Györgyöt.

Közölték továbbá, hogy 2017-ben Batka Anna (Magyar Bankszövetség), Bógyi Attila (OTP Jelzálogbank), Makó Zoltán (Készenléti Rendőrség; Nemzeti Nyomozó Iroda), Némethné Szűcs Gyöngyi (Unicredit Bank) és Weissmüller Gábor (Citibank) részesült a Magyar Bankszövetség Aranykaptár díjában.

Az ülésen a pénzintézetek vezetői mellett Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökei is részt vettek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában