Helyi gazdaság

2017.09.14. 19:30

V4 miniszteri tárgyalások - Az Egyesült Királyság és a V4-ek szoros együttműködése fontos a Brexit után is

Budapest - Fontos, hogy az Egyesült Királyság és a V4-országok együttműködése szoros maradjon a Brexit után is - hangsúlyozták a visegrádi csoport országainak miniszterei és az Egyesült Királyság pénzügyminisztere az államok külgazdasági miniszteri találkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Budapest - Fontos, hogy az Egyesült Királyság és a V4-országok együttműködése szoros maradjon a Brexit után is - hangsúlyozták a visegrádi csoport országainak miniszterei és az Egyesült Királyság pénzügyminisztere az államok külgazdasági miniszteri találkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Philip Hammond, az Egyesült Királyság pénzügyminisztere - aki részt vett a V4-ek miniszteri találkozóján - kiemelte: Nagy-Britannia érdeke, hogy az Egyesült Királyság a jövőben is együtt tudjon működni a V4-országokkal, mind a kereskedelmet, mind a befektetéseket tekintve.

Rámutatott: az Egyesült Királyságnak jelentős befektetései vannak a régióban, olyan brit világcégek, mint például a British Petrol, vagy a Rolls Royce fontos befektetésekkel rendelkeznek a V4-államokban. Brit cégek jelen vannak Magyarországon és Csehországban, de például a szlovák járműipar is fontos Nagy-Britannia gazdasága szempontjából. .

A brit pénzügyminiszter kiemelte: az Egyesült Királyság és a V4 országok kétoldalú kereskedelmi forgalma több mint évi 31 milliárd fontot ért el a legutóbbi időszakban.

Philip Hammond közölte: Nagy-Britannia tiszteletben tartja a Brüsszellel folyó tárgyalásokat, de a bilaterális kapcsolatokra is nagy hangsúlyt helyez. Azt is szeretnék elérni, hogy mind az uniós cégek, mind a brit vállalkozások a lehető legnagyobb szabadságot élvezzék a saját vállalati működésük alakításában, egyik oldalon se legyen hátrányuk a kilépés után sem. Hangsúlyozta: átmeneti időszak szükséges, hogy a cégek megszorítások nélkül működjenek a jövőben a brit kilépés után is.

Philip Hammond szólt arról is: azt kívánják elérni, hogy azok a uniós állampolgárok, akik már az Egyesült Királyságban élnek és dolgoznak, a jövőben is ugyanúgy éljenek tovább, de az EU-ban élő brit állampolgárok is hasonló elbánásban részesüljenek.

Kiemelte: Nagy-Britannia a Brexit után is együttműködik majd az EU-val mind a külügyek, mind a védelmi kérdések területén, és természetesen a NATO keretein belül is.

Philip Hammond kérdésre elmondta: az Egyesült Királyságnak is érdeke, hogy az euró stabil és erős fizető eszköz legyen.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes, gazdasági fejlesztésekért és pénzügyekért felelős miniszter fontosnak nevezte, hogy a szolgáltatások tekintetében a lehetőségeket ne csak fenntartsák, de bővítsék is, ez fontos az EU versenyképessége miatt is.

A foglalkoztatásról elmondta: "sok brit él Lengyelországban, de még több lengyel Nagy-Britanniában", ezért fontos, hogy a munkavállalók ne szenvedjenek hátrányt a kilépést követően sem. Az is lényeges szempont, hogy megőrizzék a józanságot a Brexit-tárgyalások során, ne növeljék a bürokráciát, ne hozzanak újabb szabályokat.

Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter arról beszélt, hogy Nagy-Britannia az ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Szlovákiának, és jelentős brit beruházások vannak az országban. Kiemelte: jövőre indul 1,4 milliárd euró összegben a Jaguar-Land Rover beruházása az országban, amitől jelentős munkahelyteremtést is várnak.

Kitért arra: a hivatalos adatok szerint 80 ezer szlovák dolgozik Nagy-Britanniában, nem hivatalos adatok alapján ez a szám mintegy 200 ezer lehet.

A szlovák tárcavezető hangsúlyozta: Nagy-Britanniának és az EU-nak mindkét fél számára előnyös megállapodást kell kötnie.

Kérdésre elmondta: Szlovákiában sikernek tekinthető az euró bevezetése, egyedüli V4-es ország, amely az eurót használja fizetőeszközként.

Vladimir Bartl cseh ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes megerősítette, hogy fontos a minden félnek előnyös megállapodás, hiszen a V4 és Nagy-Britannia fontos partnerek.

Kérdésre közölte: még viták vannak arról, hogy országának érdeke-e az euró bevezetése, az új kormány dolga lesz, hogy eldöntse, érdemes-e csatlakozni az euróövezethez.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában