Helyi gazdaság

2017.11.20. 18:34

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

Budapest - Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai - mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, az Atomex-Europe nukleáris ipari beszállítók konferenciáján.

Budapest - Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai - mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, az Atomex-Europe nukleáris ipari beszállítók konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amilyeneket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják. A legalább 60 évig működő paksi blokkok akár 60 milliárd dolláros nyereséget hozhatnak Magyarország számára, a befektetett összeg akár kétszeresen is megtérülhet - közölte.

Kirill Komarov ismertette, hogy a Roszatom 42 blokkot épít jelenleg világszerte, ebből 8-at Oroszországban, csaknem 15 ezer partnerrel dolgozik együtt, az orosz nukleáris ágazat kapcsolatai Európával is egyre erősebbek.

Az orosz vállalat jövőre Magyarországon várhatóan 15 nagy tendert bonyolít le 2 milliárd euró értékben többek között berendezések szállítására és építési munkálatokra, közbeszerzései nyitottak és átláthatóak, megfelelnek az Európai Unió törvényeinek - közölte.

Hangsúlyozta: a villamos energia iránti növekvő globális igény miatt - amely 2040-ig akár 30 százalékkal is nőhet - a zöld energia mellett szükség van az atomenergia széles körű felhasználására.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a blokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak.

A miniszter felidézte, hogy a projekttel kapcsolatos vitákat sikerült lezárni az Európai Bizottsággal, hogy az új blokkok rendelkeznek már többek között vízjogi és energiahivatali engedéllyel is. A beruházás mérföldkőhöz érkezett, a magyar vállalkozók a hétfői fórumnak köszönhetően már a beszállítói tevékenységükhöz is segítséget kaphatnak - tette hozzá.

Süli János szerint a 2 új blokk olcsó energiával biztosítja a fenntartható, hosszú távú gazdasági fejlődést, munkahelyeket teremt a fiatalok számára és a lakossági áramellátást is megfizethető áron biztosítja. Az új blokkok csaknem 90 százalékos kihasználtsággal működhetnek és segíthetnek csökkenteni Magyarország széndioxid-kibocsátását - tette hozzá.

Kiemelte, hogy az atomenergia nem a megújuló energiákkal szemben, hanem azok mellett játszik fontos szerepet, jelenleg a világ 30 országa 447 atomerőművet működtet. Természeti adottságai miatt Magyarország - Ausztriától eltérően - nem tud vízi erőművekből megújuló energiát nyerni, de a paksi blokkoknak köszönhetően alacsony szinten maradhat a széndioxid-kibocsátás.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában