Helyi gazdaság

2018.06.04. 17:51

OGY - A költségvetési bizottság támogatta az NMHH tavalyi zárszámadásának benyújtását

Budapest - Támogatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2017. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat benyújtását az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfői ülésén, a javaslat ősszel kerül a plenáris ülés elé.

Budapest - Támogatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2017. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat benyújtását az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfői ülésén, a javaslat ősszel kerül a plenáris ülés elé.

Varjú László (DK), a költségvetési bizottság elnökének ismertetése szerint a törvényjavaslatot még más bizottsági üléseken is tárgyalják. A bizottság döntése szerint a költségvetési bizottságot Szűcs Lajos (Fidesz) alelnök képviseli majd a javaslat tárgyalásának további szakaszában.

Hidasi Gábor, az NMHH Tervezési és Kontrolling főosztályának vezetője ismertette: a hatóság 2017-ben elfogadott törvény szerinti bevételi főösszege 2,7 százalékos túlteljesítést mutat, 36,3 milliárd forint volt, ami csaknem egymilliárd forintos többletbevételt jelent. Ennek oka az, hogy az igazgatási szolgáltatási díjakból közel 400 millió forint, a frekvenciadíjakból 190 millió forint, a felügyeleti díjakból 180 millió forint többletbevétel keletkezett, a kiszámlázott áfa soron pedig 140 millió forint volt a többlet - ismertette.

Elmondta, a hatóság kiadása 2017-ben 32,7 milliárd forintot tett ki, ami 7,5 százalékos megtakarítást mutat az eredeti főösszeghez viszonyítva. A kiemelt előirányzatok egy kivétellel alacsonyabb összegben teljesültek az elfogadottnál: csaknem 600 millió forint megtakarítás keletkezett a személyi juttatásoknál, munkaadói járulékoknál pedig 700 millió forint, a beruházási előirányzaton keletkezett 2 milliárd forint megtakarítás pedig egyrészt tényleges megtakarítást mutat, másrészt jogcímek közötti átrendezést takar - sorolta.

Közölte: a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiadásainak 88 százalékát a tartalomelőállítás - műsorgyártási, sugárzási kiadások, személyi kiadások - jelenti, ez 82,5 milliárd forintot tett ki 2017-ben. A további költségvetési kiadások összege 10,6 milliárd forint, a költségvetésen kívüli kiadások összege 0,8 milliárd forint volt. A bevételek között a költségvetési bevételek 71,7 milliárd forintot, a kereskedelmi bevételek 8,2 milliárd forintot tettek ki az eredeti előirányzat szerint, az összes tervezett bevétel így 79,9 milliárd forint volt, amely végül 94 milliárd forinttal teljesült. A bevételekre vonatkozóan két jelentősebb módosítás volt az elfogadotthoz képest: az egyik az NMHH által nyújtott 10 milliárd forintos támogatás a műsorterjesztési költségekre, a másik 3,5 milliárd forint címzett céltámogatás volt. A kapott támogatás jelentős részét az MTVA felhasználta, 1,1 milliárd forint kivételével, azt az Arany-emlékévvel kapcsolatban a következő években használják fel.

Hangsúlyozta, hogy a négy zárszámadást - NMHH, Médiatanács és a kezelésében lévő bevételek és kiadások, valamint az MTVA - tartalmazó előterjesztés az NMHH 2017-es gazdálkodásáról megbízható és valós képet nyújt a független könyvvizsgálók szerint is.

Karas Monika, az NMHH elnöke Varga-Damm Andrea (Jobbik) kérdésére közölte: az NMHH önálló, gazdaságilag független szervként működik, az EU előírásainak megfelelően, a közbeszerzéseit a törvényi előírásoknak megfelelően bonyolítja. Varga-Damm Andreának a mintegy 432 millió forintos ügyvédi díjakra vonatkozó kérdésére Karas Monika részletes írásbeli választ ígért. Az NMHH a konkrét előirányzatokra érkezett kérdésekre is írásbeli választ küld - tette hozzá.

Szűcs Lajos (Fidesz) alelnök, a képviselő kérdéseire elmondta, hogy a házszabály szerint a beszámolót a bizottság nyújtja be, mivel az NMHH nem önállóan jogképes a parlament előtt. A beszámoló benyújtásáról kell dönteni, tartalmi kérdéseket ősszel vitathatják meg a kulturális bizottság előtt - mondta.

A költségvetési bizottság elfogadta az Országgyűlés Hivatala, és az Országgyűlési Őrség 2019-es költségvetését is.

Varjú László közölte: Varga Mihály pénzügyminisztertől kért részletes tájékoztatást arról, milyen lépéseket tesznek az Európai Bizottság figyelmeztetését követően, miszerint Magyarország tartósan megsérti a középtávú költségvetési hiánycélt. A választ a bizottsággal ismerteti majd.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában