Májusi eső

2019.05.09. 10:48

Nem fejlődtek rendesen a gabonafélék – még behozható a lemaradás

Az aktuális vetési munkák alakulásáról kérdeztük Rácz Imrét, a kamara megyei elnökét.

Illusztráció: KM-archív

– Egyértelműen vízhiányos időszak áll mögöttünk. Tavaly március óta csupán három hónapban értük el az adott hónapra jellemző csapadékátlagot – kezdte lapunk tájékoztatását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Rácz Imre hozzátette: a repce a kezdeti talaj-előkészítési nehézségek és gyenge kelés után kezd magára találni. Mára már a virágzás végéhez közelítő fenológiai állapotot figyelhetünk meg. A kalászosok állapota vegyes: a növények fejlettsége eltérő, mégpedig attól függően, hogy milyen az adott talaj minősége és mekkora az eddig lehullott csapadék mennyisége. A szélsőséges, csapadékmentes időjárásnak köszönhetően a gabonafélék nem tudtak optimálisan fejlődni, ami a kijuttatott fej­trágya felvételénél is gondot okozhat. Ennek a munkának a készültségi foka a kilencven százalékot meghaladta, míg a gyomirtás üteme is felgyorsult. A kalászosoknál a növények vetési sorai még sok helyen láthatóak, a bokrosodás és szárba szökés mértéke elmarad az ideálistól. A kalászosok nagyon vékony szálúak, az időszerű fenológiai állapothoz képest elmaradtak a növekedésben – sorolta az elnök.

Illusztráció: KM-archív

Több hullámban

Szerinte az elmúlt hét jelentős javulást hozott: megyeszerte megérkezett a már nagyon várt csapadék, aminek mennyisége átlagosan 25-30 milliméter volt, de helyenként megközelítette a 80 millimétert is. Több hullámban érkezett az eső, ami viszont azt is eredményezte, hogy a felső talajréteg a gépi munkákra nem mindenütt volt alkalmas. A tavaszi kalászosok, a borsó, a cukorrépa és a hibrid kukorica vetése befejeződött. Jelenleg a napraforgóra és kukoricára koncentrálnak a gazdák: a napraforgónak több mint 99 százaléka a földben van (45 868 hektár), míg a kukoricát is szinte száz százalékban (94 030 hektáron) elvetették a gazdálkodók. A szója vetése félidőben jár, a burgonya ültetése is a végéhez közelít, a készültség meghaladja a 92 százalékot (946 hektár). A dohány és a dinnye palántázása jellemzően még várat magára.

Az átlagostól gyengébb

Pozitívumként említhető, hogy ár- és belvízkárok, valamint téli fagykár nem sújtotta az ágazatot, bár az enyhe tél a növényvédelmet nehezítheti. A megye valamennyi tájegységéről elmondható, hogy összességében az átlagostól gyengébb a növények állapota és fejlettsége, a vetési és egyéb tavaszi munkákkal pedig az időjárási körülményekhez képest behozható lemaradás mutatkozik. A lehullott csapadék és a megfelelő hőmérséklet azonban sokat javíthat a vegetáció állapotán. Az elmúlt hétvége után néhány szárazabb nap sokat lendítene a tavaszi munkákon is – mondta lapunknak Rácz Imre megyei elnök.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában