Kisvárda

2019.05.21. 15:15

Szijjártó: az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik kitörési pontja

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye harmadik legnagyobb gazdasági decentruma Kisvárda, a Master Good cégcsoport pedig a második legnagyobb cég a megyei Top-100-ban – hangzott el a Master Good Kft. kisvárdai csarnokában, ahol ünnepelni gyűltek össze a vendégek kedden.

A fejlődés egy újabb mérföldköve a Várda Meat Kft. új üzeme, a beruházást jelképesen elindító időkapszulát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rakta le a felső-szabolcsi városban.

A zöldmezős beruházáshoz a magyar állam vissza nem térítendő támogatást nyújt, a 3, 96 milliárdos összköltségű fejlesztéshez 1, 58 milliárd forinttal járul hozzá.

– A cégünk 6 éve működik, magánszemélyek alapították azzal a céllal, hogy az elsődleges csirkevágásból és feldolgozásból származó alapanyagokat és melléktermékeket tovább hasznosítsa. A nagy kapacitású vágóüzemekben, mint ami mögöttünk van, a Master Good Kft. csirkefeldolgozója – mutatta Csépke Ferenc ügyvezető – ipari mennyiségben keletkezik feldolgozásra alkalmas melléktermék. A zöldmezős beruházásban két független technológiai vonalat építünk fel. A csirkezsigereket, a nem étkezési célú nyesedékeket és a kopasztás után visszamaradó csirketollat dolgozzuk majd fel, az évi mintegy 19-21 ezer tonna melléktermékből prémium minőségű húslisztet, baromfizsiradékot és toll-lisztet állítunk elő exportra – ismertette az ügyvezető a leendő üzem vállalt kapacitásának paramétereit, s hozzátette, hogy a beruházás foglalkoztatást is bővít: 50 új munkahelyet teremt a térségben. Mint mondta: a kormány nem csak szavakban, hanem tettekben is segíti a kis- és középvállalkozásokat.

Dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a Tiszán innen is meg lehet valósítani nagyszabású beruházásokat, és a családi vállalkozások, is eredményesen be tudnak kapcsolódni a magyar gazdaság vérkeringésébe, s ez igaz Kisvárdára is.

– Örömmel jöttem, s örömmel jelenthetem be, hogy egy olyan beruházás indul el Kisvárdán, amely az egész magyar gazdaságban érezhető hasznot hoz – kezdte köszöntőjét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A beruházás bejelentése alkalmat adott a miniszternek arra, hogy a magyar gazdaság teljesítményéről szóljon, elmondta: – Egész Magyarország, és az ebben a térségben működő cégek is büszkék lehetnek arra, hogy a hazánk könyvelheti el a legnagyobb gazdasági növekedési ütemet ( 5, 2 százalékos növekedést) az unióban 2019 első negyedévében – mondta a miniszter.

Ahogyan fogalmazott: a gazdasági növekedés hátterében több tényező húzódik meg, ebből a legfontosabb az a százezer új munkahely, amely tavaly jött létre az országban, majd utalt arra, hogy 2010-től összesen 820 ezer új munkahely létesült – ez elsősorban a nagyvállalatok, valamint a hazai kis -és közepes vállalkozások töretlen beruházási kedvének köszönhető. – Tavaly 25,5 százalékkal nőtt a beruházok értéke, 6,4 százalékos emelkedéssel számol a magyar exportmérleg. Az eredmények dacára sem dőlhetünk hátra, hiszen az imént említett statisztikai adatok a gazdasági eredményeink pillanatfelvételei csupán, ezt a gazdaság főszereplői, a vállalkozók, szakemberek jól tudják, hogy az európai pozícióink folyamatos javításáért minden nap tenni kell, a jelenlegi eredmények inspirálhatják őket, erőt meríthetnek belőle. Látjuk azt is, hogy egyre több magyar tulajdonú cég járul hozzá a gazdasági eredményekhez, a nemzetközi nagyvállalatok a gazdaság dinamikáját, míg a magyar cégek a gerincoszlopát adják – mondta, s megígérte, hogy a kormány a jövőben is ott fog állni a magyar vállalatok mögött és támogatást, segítséget nyújt a fejlődésükhöz. Ilyen az Eximbank, amely 300 milliárd forintnyi új hitelt helyezett ki a versenyképesség erősítése érdekében.

– A mostani beruházás az egyik kulcsterületen, az élelmiszer-ágazatban történik, ahol a magyar termékeknek világviszonylatban is van piacuk, ugyanis minőségi termékeket állítunk elő, a piac diktálta elvárásokat garantálja a magyar áru. Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb iparág, tavaly a magyar élelmiszeripar – hétszázalékos emelkedés után – 3235 milliárd forintnyi termelési értéket állított elő, amiből ez a térség is kivette a részét a Master Good cégcsoport révén – hangzott el a miniszter beszédében, aki azt kívánta, a cég beruházása legyen sikeres, és hogy találják meg számításaikat a jövőben.

KO

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában