szőrös vagy csupasz

2019.06.04. 09:05

Baracktermés: olcsóbb lehet az idei a tavalyinál

Az átlagosnál jobb kajszibarack- és közepes őszibaracktermés várható idén.

Az idén az átlagosan 25 ezer tonnás kajszibaracktermésnél valamivel többre, míg az őszibaracknál a fagyok miatt közepes, 30–35 ezer tonnás termésre számít a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Lenyomhatja az árakat

Apáti Ferenc az MTI érdeklődésére elmondta, hogy tavaly a rekordgyenge termés miatt mindkét barack ára magas volt, így azok idén jelentősebben csökkenhetnek. Ugyanakkor a magyar barackár szempontjából még kérdéses, hogy az olasz importból fog-e az országra zúdulni kajszi- és őszibarack, mivel az lenyomhatja az árakat, még akkor is, ha nem lesz túl sok a belföldi termesztésből.

Fotó: pixabay

A kajszibarack szezonja június közepén-végén indul és július a főszezon, míg az őszibaracké július közepén kezdődik és szeptember közepéig tart.

Beszélt arról is, hogy az aszály mérsékelten sújtotta a baracktermést, a tavaszi fagyok ugyan a kajsziba is „belecsíptek”, az őszibarackban viszont komolyabb károkat okozott. Emellett a hűvös, csapadékos időjáráskor terjedő gombafertőzésektől eddig még sikeresen megóvták az állományt.

Az alelnök közölte azt is, hogy a kajszibaracktermés évjárattól függően 10 és 40 ezer tonna között, míg az őszibaracké 15 és 60 ezer között ingadozik.

A gönci a fő

Az ágazat termelési értéke az évjárattól és piaci viszonyoktól függően 12–14 milliárd forint között van, amelyben a két fajta fele-fele arányt képvisel.

Kitért arra is, hogy a legjelentősebb kajszibarack-termőtáj Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el, ahol körülbelül 1700 hektár kajszibarack-ültetvény található, amelynek mintegy harmadán a gönci magyar kajszifajtát termesztik. A gönci magyar kajszi húsa narancssárga, éretten lédús és puha, íze savas-zamatos, talán a legkiválóbb zamatú kajszibarack. Jó termőképességű, rendszeresen és bőven terem. Sokoldalúan felhasználható gyümölcsöt terem. Gyümölcséből lekvár, dzsem, befőtt, gyümölcslé és pálinka is készülhet.

Nagyobb termesztőterületek találhatók Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyében, összesen körülbelül 900 hektár, valamint Közép- és Dél-Dunántúlon 700–800 hektár.

Háromezer hektár

Őszibarackot 3000 hektáron termesztenek az országban, ezer hektáron Szeged-Szatymaz környékén, a kétezer hektár pedig elszórtan Pest, Somogy és Bács-Kiskun megyében található – jegyezte meg.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!