egy, megérett a...

2019.06.05. 11:25

Kevesebb lesz a meggy

Az idei meggytermés várhatóan kevesebb lesz a tavalyinál.

Palkonya, 2019. június 5. A sérült meggyszemeket válogatja egy szüretelõ egy palkonyai meggyültetvényen 2019. június 5-én. MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

– A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet a hét végére készíti el a hivatalos termés- és piaci prognózisát. Az alapos hazai és európai információgyűjtés még zajlik, de az már látható, hogy Magyarországon a tavalyinál jóval gyengébb meggytermés várható – közölte lapunkkal dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke.

Ellentmondó információk

Szerinte a szakmai berkekben terjedő, részben egymásnak ellentmondó információk miatt érdemes tisztázni: a Fruit­VeB a tavalyi (közel 85 ezer tonnás) mennyiségnél mintegy 30 százalékkal alacsonyabb termést vár. Ezt a képet is árnyalni szükséges, mivel a helyzet összetett.

– A jelenleg termőkorú ültetvények többségében akár 40 százalékkal is kevesebb lesz a termés, mint tavaly, de az országos eredményben ebből valamennyit kompenzálni fog az elmúlt 3–6 évben telepített, a termőre fordulás időszakában lévő ültetvények felfutó hozama.

Az időjárás nem kedvezett a meggynek | Illusztráció: ÉKN

Jónak tűnik a termés a hazai termőfelület 25-30 százalékát adó, korai érésű Érdi bőtermőnél, elfogadható a cigánymeggyeknél, de csak közepes vagy gyenge közepes a késői érésű Kántorjánosi és Újfehértói fürtös fajtáknál, és nagyon gyenge a Debreceni bőtermő esetében – sorolta a szakember, majd hozzátette: a gyengébb termés oka alapvetően az időjárási körülményekben keresendő, hiszen a virágzás közepes-jó volt.

A március-április folyamán több alkalommal előforduló éjszakai fagyok, az április közepi virágzás alatti aszályos időjárás (légköri aszály) miatt azonban rossz volt a termékenyülés.

A virágzást követő 3–4 hétben borult, hűvös és fényszegény időjárás uralkodott, jóllehet a terméskötődésnek éppen a kiegyenlítetten meleg és napos idő kedvezne. Emiatt az egyébként sem túl jó termékenyülés után rossz volt a terméskötődés, ami a nagyon nagy mértékű természetes tisztuló hullásban öltött testet a virágzást követő 2–4 hétben.

– A sok csapadék ellenére a termés repedésének tünetei érdemben még nem látszanak, bízunk benne, hogy ez így is marad. Nagyon nagy mértékben fogja meghatározni az idei piacot, hogy mennyire lesz intenzív a lengyel kereslet a magyar meggyre, ami pedig annak függvénye, hogy mekkora termést realizálnak. Erről pontos kép még nem alakult ki, de mindenképpen alacsonyabb termést várnak a lengyelek is, mint a tavalyi rekordtermésük – mondta dr. Apáti Ferenc, aki szerint az európai és hazai körülményeket és hatásokat értékelő, részletes prognózis a hét végén jelenik meg.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában