jövő

2019.07.26. 14:00

Gondolkodásunk ereje pótolhatatlan

Az ember kiváltható lesz a könnyen automatizálható folyamatokból, az elméje azonban nem.

Johannes Weber ipari robotot ellenőriz a drezdai Fraunhofer-központban, mely a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozik. Automatizálni, robotizálni ott érdemes, ahol ismétlődő, monoton, nagy gyakoriságú műveleteket végeznek, illetve 0–24 órában működnek | Fotó: dpa, Sebastian Kahnert

– A technológia biztosította lehetőségek olyan választékban állnak rendelkezésre, hogy az válik érthetetlenné és furcsává, ha ezeket nem alkalmazzák – ezt Tamás Szilárd, a Modern Vállalkozások Programjának regionális IKT-koordinátora jegyezte meg, amikor arról érdeklődtünk, hogy a digitalizáció mely tartalmi összetevőiben mutatnak jelentősebb fejlődést a hazai vállalkozások, és melyekben haladnak nehezebben.

Tamás Szilárd, a Modern Vállalkozások Programjának regionális IKT-koordinátora | Fotó: MVP

A lehetőségek kihasználására egyszerű példa egy időpontfoglaló alkalmazás bevezetése, mely kapacitástervezés és ügyfélelégedettség kapcsán rendkívül hatékony – mutatott rá a koordinátor, majd arra is kitért: egyre több gazdasági szereplő indul el és tesz lépéseket az automatizmusok irányába, hiszen a dinamikus üzleti események valós idejű feldolgozása azonnali adatokat, információkat biztosít.

– Emberi erőforrást takarít meg, ha nem szigetszerű IT-környezetben dolgozik egy vállalkozás. Az egyik adatbázisból egy másikba átrögzíteni adatot, információt nem az értékteremtés része, jelentős költséget képvisel humán oldalon, és a sokszor nem mérlegelt időfaktor szintén felértékelődik – fogalmazott Tamás Szilárd.

Szokások rabságában

A tapasztalatok összegzésekor arról is szót ejtett: szinte minden vállalkozásnak van felülete a közösségi médiában, többé-kevésbé aktívak, ami ágazatonként eltérő.

– A kereskedelmi tevékenységek kapcsán a web­oldalak, webshopok, social media megjelenések egyre professzionálisabbak, inter­aktívabbak. Az online értékesítés szárnyal, a magyar webfejlesztők nagyon magas szinten vannak nemzetközi összevetésben is. Más a helyzet azonban, ha a honlappal ellátottságot vizsgáljuk.

Az a vállalkozás, melynek nincs vagy korszerűtlen a honlapja, gyakorlatilag önmaga ellensége. A korszerűsítés, tartalmi frissítés már csak a GDPR-megfelelőség miatt is nagyon időszerű kérdés – hangsúlyozta a nyíregyházi szakember.

Johannes Weber ipari robotot ellenőriz a drezdai Fraunhofer-központban, mely a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozik. Automatizálni, robotizálni ott érdemes, ahol ismétlődő, monoton, nagy gyakoriságú műveleteket végeznek, illetve 0–24 órában működnek | Fotó: dpa, Sebastian Kahnert

– A nehézséget egy-egy fejlesztés kapcsán az okozhatja, hogy az „ezt így szoktuk, ezt így csináljuk évek óta” megközelítések még mindig nagyon erősek, sokszor figyelmen kívül hagyva a fogyasztói magatartás és igények változását. A megszokott rendszer leváltásának a rossz kommunikáció­ja szintén gát lehet.

Világos stratégia mentén, bevont és meghallgatott munkatársakkal sokkal eredményesebb a változáskezelés. Egyébként nem feltétlenül kell kivezetni egy megoldást, ami jól bevált, viszont érdemes magasabb támogatást biztosító rendszerek felé (például ERP felé) elmozdulni és egységessé integrálni az információkat – tanácsolja Tamás Szilárd.

Az atipikus foglalkoztatás és távmunka szintén nem terjedt el még, ez mindaddig így is marad, míg az a preferencia, hogy a munkatárs legyen bent az irodában, tevékenységét a munkahelyen ellenőrizhető módon végezze. Jelenleg Magyarországon meghatározott ágazatokban, egy szűk területen lehetséges home office-ban dolgozni, mivel ez számos, IT-fejlesztést, -biztonságot érintő kérdést vet fel – tette hozzá a szakember.

Nyomtatott műfogsor

A digitalizáció fontos összetevője a robotizáció, melynek terjedése Magyarországot sem hagyja érintetlenül. – Az International Federation of Robotics legfrissebb, 2018-as adatai szerint évente, 2021-ig átlagosan 14 százalékkal fog növekedni a világon a robotok száma, ami leginkább a gépjárműipart hatja át.

Mivel általuk a gyártási költségek csökkennek, a humán munkaerő kiszorulását vélik sokan. S ne is gondoljuk, hogy ennek nem lesz hatása a magyar munkavállalókra. Ezen változás hatékony levezénylésében jut szerephez az oktatás, átképzés és az élethosszig tartó tanulás.

Az ember kiváltható lesz a könnyen automatizálható folyamatokból, és amire a jövőben szükség lesz, az a kreativitás, az agyi kapacitás, a gondolkodás ereje és képessége – figyelmeztetett a szakember, hozzátéve: elmondható, hogy a magyar vállalkozások egyre nyitottabbak az automatizációra, robotizációra. Mivel a munkaerőköltségek magasak, ha lassan is, de

terjedőben van a robotika alkalmazása,

s a megtérülési ideje egyre rövidebb.

Említette a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket is, melyek szintén jelentős hatással vannak például a fogászati, fogtechnikai területre. Itt sem önálló és izolált fejlesztésekről van szó, hiszen az orvosok képalkotó eszközeinek adatai (scanner) közvetlenül jutnak el a nyomtatóig, és tökéletesen illeszkedő protézisek készülnek akár napon belüli vállalással. Ez nem működhet lokális technológiai, orvostechnikai és felhőszolgáltatás nélkül.

– Látva a régiós folyamatokat, úgy vélem, a Modern Vállalkozások Programjának helye, szerepe van a fejlesztések és különösen a beszállítóvá válás kapcsán a hazai kkv-k körében – tette hozzá.

- Fábián György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában