Innen csak felfelé

2019.07.28. 16:44

Kissé megkopott a burgonya fénye

Az idén mintegy 1024 hektáron ültettek burgonyát a megyei gazdák.

A klímaváltozásnak ellenálló fajták kifejlesztése lehet a jövő záloga

Forrás: KM-archív

Mint ahogy arról beszámoltunk, burgonyabemutatót rendeztek csütörtökön Gyulatanyán, a helyi fajtakísérleti állomáson.

A klímaváltozásnak ellenálló fajták kifejlesztése lehet a jövő záloga
Fotó: KM-archív

Rácz Imre előadásában időutazásra invitálta a vendégeket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a „krumpli” hazai történelméből szemezgetett. Eszerint a burgonyatermesztés „hőskora” a 20. század elejére tehető. Ekkor tevékenykedett a térségünkben Teichmann Vilmos, aki Tornyospálcán, az Eszenyi-féle burgonyanemesítő telepen vállalt munkát Eszenyi Jenő tornyospálcai gazdaságában, ennek köszönhetően, 1919-ben tudományosan megalapozott, átgondolt burgonyanemesítés indult meg a régióban. A munka eleinte a hazai és a külföldi tájfajták kipróbálására, honosítására korlátozódott, de hamarosan beindult a keresztezéses nemesítés is, aminek eredményei mind a mai napig kihatnak. Ehhez a korszakához köthető a ma is emlegetett gülbaba fajta előállítása és elterjesztése. Az ebben az időben végzett nemesítési tevékenység másik fő terméke a kisvárdai rózsa fajta volt, ami a gülbabával együtt az 1960–70-es években a vetésterületek 80 százalékát uralta. Mára ezek a fajták a köztermesztésből kiszorultak, mert érzékenyek voltak a különböző vírusokra.

A nagy felfutás

A technológiai és biológiai fejlődés azonban nagy áttörést hozott az ágazatban, és a termésbiztonság, a megnövekedett hozamok biztosították a termesztés gazdaságosságát. A nagy felfutást a ’70-es években, és még azután is a külföldi, elsősorban a holland fajták (desiré, kondor, kleopátra) elterjedése generálta, amihez teljes termeléstechnológiai váltás is párosult. Az áruburgonya termesztése mellett hazánkban igen nagy volt a jelentősége a ’70-es és a ’80-as években az ültetőgumó előállításának. Megyénkben Timár, Gávavencsellő, Kisvárda, Balkány, Mándok gazdálkodására a mai napig kihat ez az időszak. A rendszerváltást követő területcsökkenés ellenére még a 2000-es évek fordulóján is 7 ezer hektár felett volt a megyei termőterület. A termesztésnek az új, modern technológiával laboratóriumi körülmények között előállított, vírusmentes „minigumó” szaporítóanyag elterjedése és a fiatal gazda pályázatok adtak lendületet.

Jelentős visszaesés

– A megyei termőterület mostanra 1000–1500 hektár közé csökkent, az idén mintegy 1024 hektáron ültettek burgonyát a gazdák. A termésmennyiséget illetően azonban kisebb a visszaesés, mivel a hozamok közben nőttek – fogalmazott Rácz Imre. A megyei elnök elmondta: az étkezési burgonya is átkerült a termeléshez kötött támogatásra jogosult kultúrák közé. Rácz Imre szerint az elmúlt 25 év hanyatlása ellenére reményre ad okot, hogy a modern táplálkozásban újra kezdik felfedezni a burgonyát, és értékelik sokoldalú feldolgozhatóságát és egyéb kedvező tulajdonságait.

Innen csak felfelé

A megyei elnök beszélt arról is: a 2010-es évekre gyakorlatilag megszűnt, illetve minimális szintre olvadt a hazai feldolgozóipar, holott az egészségbarát termékekre van igény, így erről a mélypontról, reményeik szerint, már csak felfelé vezet az út.

– A burgonyatermesztőknek is meg kell küzdeniük mind a klimatikus, mind a közigazgatási nehézségekkel. Az időjárás egyre szélsőségesebb, ez növeli az aszály esélyét és a levéltetvek járványszerű elszaporodását, ezzel együtt a jövőbeli eredményesség, így a termelési kedv csökkenése irányába hathat. Be kell rendezkedni az öntözéses termesztésre, és meg kell találni a kellően hatékony, a környezetet és az embereket mégsem túlzottan terhelő növényvédelmi eszközöket, szereket – fogalmazott Rácz Imre.

Előre leszerződtek egy konzervgyárral

Koncz Béla a baktalórántházi önkormányzat képviseletében volt jelen a bemutatón, a Start közmunkaprogram mezőgazdasági részéért felel. Mint azt lapunknak elmondta, 7 hektáron termesztenek burgonyát, abból is a pannónia fajtát. Egy megyei konzervgyárral már előre leszerződtek 400 mázsára, a korai vetést már fel is szedték, 120 mázsa krumplit sikerült eddig betakarítani.

– A három önkormányzati konyhára is jut a burgonyából, ezek éves szinten nagyjából 1300 mázsát vesznek fel. Egy harmincfős csapatot vonok be a betakarításba – mondta lapunknak a baktalórántházi Koncz Béla, akitől megtudtuk azt is: 210 forint plusz áfáért szereztük be a vetőgumót a kereskedőcégtől. Az önkormányzat nem csak krumpliban „utazik”, ter­mesztenek káposztát, hagymát is, ezt Nyírmeggyesre értkesítik tovább.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában