Helyi gazdaság

2019.08.06. 09:29

Segít az app az elektromos autó töltésében

Hazai startup dolgozik az e-autósok nagy problémájának megoldásán.

Fotó: pixabay

Az elektromos autók megjelenésével az infrastruktúra is jelentősen átalakul, hiszen egy hosszabb út során a töltési idővel is kalkulálni kell az autósnak.

Töltőpontokat ajánlanak

Ebben látta meg az üzleti lehetőséget egy magyar start­up, amely olyan applikációt fejlesztett, ami nemcsak a töltőállomások helyszínét kalkulálja bele az utazástervezésbe az autó paramétereit figyelembe véve, de a töltési idővel és a kapcsolódó szolgáltatásokkal is számol, olvasható a Pénzcentrum honlapján.

Az elektromos autósok számára probléma, hogy hosszú távú utazásaikat megtervezzék, mert az akkumulátorok hatótávja nagyban függ az időjárási körülményektől, a forgalomtól, az útviszonyoktól – például egy téli napon fele akkora is lehet, mint egy ideális tavaszi–nyárin.

Az InCharge csapata egy olyan applikációt fejleszt, amely nemcsak megmutatja, hogy hol vannak töltőpontok, de az autó paramétereit figyelembe véve kalkulálja ki az ideális útitervet szem előtt tartva a feljebb sorolt tényezőket.

Másik szempont, hogy az elektromos autóknál a töltési idő jóval hosszabb, mint egy tankolás, akár több óra is lehet, ezért lesz egy olyan opció az alkalmazásban, amely számításba veszi az út kalkulálásakor, hogy milyen időtöltési lehetőségek vannak a közelben, például vásárlás, étkezés.

A legjobbak között

Az előzetesen megadott preferenciák alapján az algoritmus olyan töltőpontokat keres, ahol a felhasználó számára hasznos tevékenység végezhető, így a megállással töltött idő nem vesz kárba – mondta a Pénzcentrumnak Tóth Zsófia, az InCharge egyik alapítója.

A kidolgozás alatt lévő applikáció meggyőzte az MVM EDISON startupversenyének zsűrijét, amely a három legjobb ötlet közé választotta az InCharge-ot.

Az applikáció jelenleg fejlesztési fázisban van, a dizájnprototípus már megvan, azonban az algoritmuson még dolgoznak.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában