Szabolcs-Szatmár-Bereg

2019.09.24. 13:02

Almapiaci helyzetkép

A lengyelek jelen vannak a hazai piacon, és keresik a magyar léalmát.

Forrás: KM-archív

A hazai össztermés az augusztus közepén prognosztizált 450 ezer tonnától is mintegy 15-20 százalékkal elmarad – kezdte tájékoztatását a ­csengeri származású dr. Apáti Ferenc.

A FruitVeB alelnöke szerint az étkezési alma ­piacán eddig a prognosz­tizáltnak megfelelően ala­kulnak a termelői árak, melyek tételtől, értékesítési csatornától és egyéb körülményektől függően a nettó 80–110 forint/kilogramm intervallumban mozogtak (tárolás, válogatás, csomagolás és szállítás nélkül, azaz „fa alól” értékesített, tartályládás, lédig első osztályú árura vonatkoztatva). A gála, mint első fő­fajta szüretére már érdemben javult a helyzet, nettó 100 forint/kilogramm körüli árcentrum alakult ki az első osztályú, 65+ méretű árura.

Nehezen magyarázható

– Megítélésünk szerint a következő hetekben kisebb, fajtánkénti eltérésekkel, hasonló árcentrummal, illetve ársávval találkozhatunk majd. Az idared és a jonagold fajtakör várható ára még kérdőjelekkel terhelt. E fajták ugyanis általában alacsonyabb árakon értékesíthetőek, de ebben az évben, a lengyel fagykárok miatt, éppen e fajtákból van jelentős kiesés az EU piacán – fogalmazott dr. Apáti Ferenc.

– A kiskereskedelem vonatkozásában a gyenge termés miatti szűkös kínálat alapján egyelőre nehezen találunk magyarázatot arra, hogy a gála jelentős része 199 forint/kilogramm, illetve 229 forint/kilogramm akciós fogyasztói áron került az áruházláncok polcára, ami visszavezetve legfeljebb 70-80 forint/kilogramm nettó termelői árakat tenne lehetővé. A fogyasztói árak esetében az prognosztizálható, hogy a visszafogottabb kínálat miatt az előttünk álló, 2019/2020-as évi almaszezonban a tavalyinál kevesebb áruházlánci akcióval lehet majd számolni, és 300 forint/kilogramm alatti akciós fogyasztói árakkal kevésbé lehet majd találkozni. A léüzemek augusztus 21-én, illetve szeptember elején nettó 33–35 forint/kilogramm induló­árakkal kezdték a szezont (az árak a feldolgozóüzembe beszállított tételekre vonatkoznak), majd szeptember 9-e és 13-a között 37–39 forint/kilogrammra emelkedtek az árak. A lengyelek jelen vannak a hazai piacon, és keresik a magyar léalmát, de úgy tűnik, hogy egyelőre nem olyan intenzitással, mint 2017-ben. A lengyel léüzemek csak a napokban kezdték meg működésüket, így várhatóan a következő másfél hétben alakul ki tisztább kép a lengyel kereslet mértékéről – zárta a szakember.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában