interjú

2019.09.13. 07:00

Célt, értelmet és esélyt adó munka

A segélyvárás korszakát végérvényesen felváltotta az értékteremtés időszaka.

 

Ismét Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt rendez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházán, ezúttal a város szívében, a Kossuth téren, szeptember 12-én. Negyedik alkalom már ez, de a cél változatlan: a 2010 előtti segélyváró világ után sikerült bevonni az értékteremtő munkába a munkaerőpiacról kiszorult embereket. Az eredményeket mutatja be ez a program – mondta el előzetesen lapunknak Román István, a megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Negyedik alkalommal rendezik meg a már hagyományosnak számító közfoglalkoztatási kiállítást Nyíregyházán. Mi a rendezvény fő célja? Mi a vásár legfontosabb üzenete?

A 2010-es évek elején a magas munkanélküliség megszüntetésére létrehívott új közfoglalkoztatási rendszer a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek hatására 2019-re jelentősen átalakult, a legfontosabb célja és rendeltetése azonban továbbra is az, hogy minél több munkára képes és kész, aktív korú, szociálisan rászoruló ember számára biztosítson munkát legalább a másodlagos munkaerőpiacon. A közfoglalkoztatás jövedelemhez juttatja a programban részt vevőket és családjaikat, értéket teremt és közösséget épít.

Román István | Fotó: Kormányhivatal

Célja a visszavezetés a nyílt munkaerőpiacra, a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek szocializálása, felzárkóztatása. Természetesen a legfontosabb az, hogy a közfoglalkoztatásból kilépve lehetőleg az elsődleges munkaerőpiacon találják meg a munkahelyüket az emberek. Azért, hogy ez így legyen, a kormányhivatalok, az állami foglalkoztatási szervek munkatársai is sokat tesznek.

Rendezvényünk célja, hogy az állampolgárok testközelből láthassák, milyen hasznos, értékteremtő munkát végeznek a közfoglalkoztatottak, akikre a megye potenciális munkaerő-tartalékaként is tekinthetünk: az előállított termékek magas színvonalúak, piacképesek, jól értékesíthetőek.

Milyen célközönségnek szól a rendezvény, kinek ajánlja?

A kiállítás mindenki számára nyitott, szeretnénk bemutatni az önkormányzatok gondos szakértelemmel, kitartó munkával elért eredményeit, hogy milyen értékeket teremtettek a megyében a különböző közfoglalkoztatási programokban. A kiállításnak a közfoglalkoztatás során teremtett értékek bemutatása mellett az is célja, hogy megteremtse annak lehetőségét, hogy a települési önkormányzatok megnézzék egymás munkáit, ötleteket merítsenek, tanuljanak egymástól új, máshol már kipróbált és eredményesen működő programok indításához. És nem utolsósorban lehetőséget biztosít a lakosságnak, hogy a közfoglalkoztatás keretében megtermelt kiváló minőségű termékeket vásároljanak.

Mit láthatnak az érdeklődők?

Nyolcvan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település képviselői mutatják be a járási Start munkaprogramok során termesztett, előállított termékeiket. Az önkormányzatokon kívül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a NYÍRERDŐ Zrt. és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiállításait, a Continental Aréna parkolójában pedig mezőgazdasági gépek bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők. Munkatársainknál a hazai és uniós programok támogatási lehetőségeiről is tájékozódhatnak, a mobil kormányablakbuszban pedig a kormányablak kollégái fogadják az ügyfeleket.

Lesznek-e kísérőprogramok?

A látogatók megtekinthetik és megvásárolhatják a mezőgazdasági programokban megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, illetve az ezekből előállított zöldségkrémeket, szörpöket, lekvárokat, savanyúságokat. Az állattartás eredményeit sokféle száraztészta, tejtermék és húsáru prezentálja majd.

A látogatók gyakorlati bemutatókon keresztül megismerkedhetnek többek között a kosárfonás, fafaragás, szövés, hímzés fortélyaival. A színpadon egész nap a kiállító települések zenekarainak és tánccsoportjainak produkciói szórakoztatják a közönséget. A termékbemutatókat látványfőzés és kóstoltatás teszi emlékezetesebbé, hiszen több település is gasztronómiai különlegességekkel készül.

Milyen a közfoglalkoztatás helyzete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében országos viszonylatban?

Országos szinten kevesebb mint felére csökkent 2016 óta a közfoglalkoztatás, ez a tendencia megyénkre is igaz, ám a közfoglalkoztatás még mindig fontos tényezője a megyei foglalkoztatásnak. 2010-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hatvanegyezren dolgoztak közfoglalkoztatásban, ez a szám mára huszonegyezer-ötszázra csökkent. Az eltelt közel egy évtizedben megerősödött magyar gazdaság.

Azok a cégek, amelyek lehetőséget kaptak, bővültek, új munkahelyeket teremtettek, és a gazdaságnak ez a fajta erősödése nagyon sok ember számára valóban megteremtette a lehetőséget arra, hogy valamilyen piaci szférában lévő munkahelyen helyezkedjen el.

A közfoglalkoztatásban leginkább az önkormányzatok vállalnak nagy szerepet, 2019-ben viszont már egyre több cég jelezte azt az igényét, hogy ők is alkalmaznának olyanokat, akik jelenleg még közfoglalkoztatásban dolgoznak. Fontos megemlítenünk, hogy a kormány néhány héttel ezelőtt döntött a közfoglalkoztatottaknak nyújtandó egyszeri foglalkoztatást ösztönző támogatásól.

Azok a közfoglalkoztatottak, akik 2019. augusztus 1-jén közfoglalkoztatási jogviszonyban álltak, és megfelelnek a jogosultsági feltételeknek, egyszeri, egyösszegű, foglalkoztatást ösztönző támogatást kapnak, ez megyénkben közel 19 ezer embert érint.

A foglalkoztatást ösztönző juttatás bruttó összege 81 530 forint, amelyet a közfoglalkoztató fizet ki szeptember 20-áig. A munkaerőpiaci hátrányok csökkentése, a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében a kormányzat országos gazdaságfejlesztési programot indított, ez kilenc megyei település fejlődéséhez járul majd hozzá.

A közfoglalkoztatásból a nyílt munkaerőpiacra főleg a piacképes szakmával rendelkezők tudnak kilépni, ezért kiemelt szerepet ­tulajdonítunk a képzési programoknak, amelyek segítségével a program indulása óta eltelt három évben közel 15 ezer közfoglalkoztatott szerzett valamilyen szakképzettséget.

KM

Borítókép: Közfoglalkoztatási kiállítás 2018 | Fotó: Pusztai Sándor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában