Agrometeorológia

2019.09.16. 19:36

Jónak ígérkeznek a gyümölcsök, zöldségek beltartalmi mutatói megyénkben

Sokfelé jelentős csapadékkal, lehűléssel köszöntött be szeptember második hete, majd folytatódott az inkább nyárias, meleg, száraz őszelő.

Kelet-Magyarország területe az időszak csaknem teljes egészében ciklonok elő-, azaz meleg oldalán helyezkedett el, maga a frontzóna csak a hét legelején és végén közelítette meg a térséget. Ennek köszönhettük a viszonylag csendes, száraz időt, sok – a megszokottnál 30-40 százalékkal több – napsütéssel. A hőmérséklet minimuma rendre 10-15°C között állt be hajnalonként, egyetlen kivétel a hét utolsó reggele volt, amikor az érkező száraz, hűvös légtömeg nyugalomba jutása után többfelé mértünk +5 fok alatti értékeket. A nappali órákban maradt a 23-28°C-os, nyárias meleg, de igen jelentős, esetenként 20 fok körüli volt a hőmérséklet napi ingadozása.

A heti középhőmérséklet 2-3 fokkal még mindig a 30 éves klímanormál felett alakult, ahogyan az áprilistól halmozott, a kukorica 10°C-os minimális hőigényére számolt hőösszeg értéke is jó 8-10 százalékkal haladja meg a sokéves átlagot. A megszokottnál melegebb és napsütésben gazdag tenyészév utolsó napjai is kedvezően alakulnak tehát a térség mezőgazdasági kultúráinak legtöbbje számára, a betakarítás előtt álló kukorica és napraforgó leszáradása gyors, de a gyümölcsök és zöldségfélék beltartalmi mutatói is jónak ígérkeznek. A csendes, száraz idő az egyre inkább esedékes talajmunkák végzésére is tökéletes volt, a hét elején érkezett csapadék a tarlóápolás, szántás és magágykészítés minőségén is sokat segített – átmenetileg.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása szeptember második hetében Újfehértón

A hét hátralévő részében visszaállt a száraz idő, így a hónap végéig már csupán jelentéktelen csapadékkal számoló előrejelzések tükrében kritikus volt a hétfőn lehullott, területi átlagban 5-8 mm körüli csapadékmennyiség. Ez sem érintette azonban a megye teljes egészét, főként keleten maradt ez alatt a hozam. Volt, ahol mindössze 1-3 mm-nyi eső esett, így arrafelé kifejezetten igénylik az öntözést a még vegetációban lévő kultúrák. A középső tájakon eközben 5-10, a nyugati vidékeken akár 20-25 mm is összegyűlt ismétlődő záporokból, zivatarokból, egy-egy helyen még apróbb szemű jégeső is előfordult. A szárazon maradt térségekben továbbra is poros felszín, erősen kiszáradt felső réteg nehezíti a talajművelést, de másutt is gyorsan, napi 3-4 mm nedvességet veszítve száradtak, száradnak talajaink.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában