"Nem állhatunk meg itt"

2019.09.14. 17:41

Közelebb a teljes hazai foglalkoztatáshoz

A megyei kormányhivatal és a Pénzügyminisztérium új képzési program beindításán munkálkodik.

A közmunka is jobb a semminél, de sokak számára a fő cél egy jó teljes állás a versenyszférában

Forrás: KM-archív

Leginkább a munkáról, annak értékéről és fontosságáról, az elhelyezkedés lehetőségeiről, a munkanélküliség felszámolásáról szóltak az elmúlt napok Nyíregyházán, méghozzá két megyei hatókörű rendezvény kapcsán. Az egyik a megyeszékhely főterén csütörtökön megrendezett IV. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár volt, e mellé zárkózott fel pénteken egy foglalkoztatási fórum. Mindkét program jelentős – a kormányzati gazdaságpolitika egyik sarokpontjának számító – ívet zárt be széles körű összefogással, hogy miként lehet az egyébként több szempontból is hasznos és értéket teremtő közfoglalkoztatástól eljutni az elsődleges munkaerőpiacra, azon belül akár a versenyszféra porondjára, és felszámolni a munkanélküliséget.

A közmunka is jobb a semminél, de sokak számára a fő cél egy jó teljes állás a versenyszférában
Fotó: KM-archív

Merthogy mindez bizonyosan nem lehetetlen, köszönhetően annak a bő egy esztendeje megindított munkaerőpiaci reformnak, illetve a sikeres megvalósításának. Ezekről a sikerekről és az előttünk álló feladatokról tartottak fórumot a megyei kormányhivatal szervezésében pénteken. A találkozón a megyei vezető tisztségviselők vendégeként részt vett Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára, üdvözölve azokat az eredményeket, amelyeket házigazdai minőségében Román István megyei kormánymegbízott így foglalt össze:

A tervezettnél is több

– Ebben az évben már a 10.500 főt is meghaladta azoknak a száma, akik az igen mélyről induló megyében – a közfoglalkoztatotti státuszukat lecserélve – el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon. Köszönhető mindez az elmúlt évek politikájának, illetve annak az átszervezésnek, ami a kormányhivatal és a kormányablakok foglalkoztatási osztályait érintette – summázta a hónapról hónapra nyomon követhető munkaerőpiaci helyzet javulásának az eredményét Román István.

Hogy milyen áldásos programról is van szó, annak a részleteit Bodó Sándor államtitkár bontotta ki bővebben. Kicsit messzebbről indított, elmondva, hogy 2010-ben mindössze 3,7-3,8 millió ember dolgozott Magyarországon, ami már-már veszélyeztette az ország működését, és a kormányzat szerette volna, hogy a munkavállalók szám­aránya meghaladja a 4,5 millió főt. De ezt is felülíró prioritás volt a teljes foglalkoztatás megvalósítása. Menet közben világosan látszott, hogy az ország nyugati és keleti régiói között nagyon eltérő a munkaerőpiaci helyzet az előbbi javára, éppen ezért kidolgoztak egy munkaerőpiaci reformot, amit januártól célszerű volt a keleti régiókban beindítani elsőként. Ehhez kellett átszervezni a foglalkoztatási osztályokat, új munkaköröket – tanácsadó, támogató – is létrehozva, a korábbi mechanikus szolgáltatás helyett újfajta profilozással, új adatbázissal, nagyobb időráfordítással, alaposabb elbeszélgetéssel. Mára 10 megyében – közöttük Szabolcs-Szatmár-Beregben – új módszertan szerint végzik a munkájukat a vállalati kapcsolattartók, akik ott vannak a fontos céges döntések előtt-közben-után, és nemcsak tájékoztatást nyújtanak, de gyakran egyeztetnek a HR-munkatársakkal és a cégvezetőkkel, ha kell. S bár a reformprogramtól 7 ezer ember átvezetését prognosztizálták az elsődleges munkaerőpiacra, a végeredmény több mint 10 ezer lett csak ebben a megyében, országos viszonylatban pedig több mint 33 ezer.

Vészhelyzetet is kezelni tudnak

– Nem állhatunk meg itt, hiszen most már olyan regisztrált munkanélküliek maradtak a rendszerben, akiknek nincs semmiféle végzettségük. Ezért gondoltuk azt, hogy egy képzési programot is érdemes kidolgoznunk, amit ugyancsak ezeken a végeken kellene beindítanunk, hogy utána országos viszonylatban is egységes módszerré váljon. Már megkezdtük a tárgyalásokat, és valamikor év végére, jövő él elejére be is indulhat a munka – tett ígéretet az államtitkár.

Az elmondottakhoz zárásképpen Seszták Oszkár megyei elnök fontosnak tartotta hozzátenni, hogy a sikernek a több mint 7 milliárd forintos forrással rendelkező megyei foglalkoztatási paktum jő ütemben haladó végrehajtása is a része, ebből konzorciumi partnerként a megyei önkormányzat 2,5 milliárdot kezel.

– Eddig 558 honfitársunknak tudtunk konkrét munkaerőpiaci segítséget nyújtani több mint 70, néhány helyen pedig közel 100 százalékos továbbfoglalkoztatás mellett – adott közre újabb megyei adatot, majd hozzátette: – Azért is gratulálnunk kell az eddig elért sikerhez, mert a foglalkoztatás nemcsak szociális kérdés, hanem az emberi méltóság visszaállításának a kérdése is.

A sajtótájékoztató utáni fórumon szót kapott dr. Karakó László, az OFA Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiaci reformok előmozdításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa is. Elmondta, hogy a munkát egy nemzetközi tanácsadó testülettel kezdték, áprilistól pedig már önállóban teszik a dolgukat a munkahelyeket keresőkért, 6 megyében fenntartva és 4 megyében előkészítve a mintaprojektet. A munkaügyi osztályok megnövekedett rugalmasságának köszönhetően például olyan piaci helyzetet is tudtak kezelni, mint amilyen Jászberényben történt, ahol egy felszámolt cégtől elengedték a dolgozókat.

A jövőben tehát nem csupán a megkezdett módszertant viszik tovább, hanem az új típusú képzésekre is koncentrálnak, amelynek az ötletét dr. Nagy Ervin Miklós, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője is üdvözölte.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában