munkavállalói élmény

2019.09.27. 14:17

Megváltoztak az igények

Egy új dolgozó munkába lépésekor az első időszak meghatározó.

Forrás: Illusztráció

Fotó: KM-archív

– A fluktuáció mértéke elég magas a cégnél, ez szeretnénk mérsékelni a jövőben – mondta el a Kelet Állásbörzével párhuzamosan megrendezett szakmai fórumon dr. Nemes Attila. A Michelin nyíregyházi gyár­igazgatója előadásában négy fontos munkaerőpiaci szegmenst emelt ki: a megtalálást, a kiválasztást, az integrálást és a megtartást. – Egyre szorosabbra fűzzük kapcsolatunkat a középiskolákkal és a szakképzési centrumokkal. – Igyekszünk kihangsúlyozni, hogy

a műszaki életpálya egyáltalán nem ciki, és a szülőknek sem kudarc, ha gyermekük erre a pályára lép

– mondta dr. Nemes Attila, majd hozzátette: az utóbbi években változtattak a kiválasztás rendszerén, igyekeznek az „ipari valóságot” bemutatni a fiatalabb generáció számára.

A gyárigazgató szerint az integráció első lépése a betanulás, az első napokban, első hetekben fontos, hogy az újakat milyen impulzusok érik. Az új dolgozók mellé úgynevezett tutorokat rendelnek, akik felelnek a szakszerű és hatékony betanításért. A Miche­lin gyárigazgatója kiemelte: a tutorok, azaz a betanítók teljesítménykiesését természetesen kompenzálja a cég.

– A vezetői munka minősége is kiemelt tényező a munkaerő-megtartásban. A vezetőinket különböző tréningeken igyekszünk felkészíteni és tudatosítani bennük, hogy kulcsszerepben vannak. Tapasztalataink szerint aki két évig a cégnél marad, arra a dolgozóra hosszabb távon is számíthatunk, ez a kör már nagyon nehezen vált. A Michelinnél ötévente jubileumi ünnepséget rendezünk, ez az idén az 1300 fős alkalmazotti létszámunkból 130 dolgozót fog érinteni – húzta alá dr. Nemes Attila.

Munkavállalói élmény

A megyeszékhelyen 2500 munkavállalót foglalkoztató Lego HR-vezetője is megerősítette előadásában: csökken a munkanélküliség, de ezzel párhuzamosan egyre nehezebben érhető el a szakképzett munkaerő. Nagy István úgy látja: a dolgozók manapság egyre inkább a munkavállalói élményt keresik, változnak az elvárások, így

egyre inkább előtérbe kerül, hogy mennyire jó fej a főnök, van-e családi nap és ingyen­ebéd, mennyire megterhelő a munka.

– A mostani fiatalok nem gondolkodnak hosszú távon, azt vallják: majd lesz valami 1-2 év múlva.

Az idősebb kollégák sokszor pofátlannak nevezik az új generáció tagjait, pedig nem feltétlenül azok, csak másképp gondolkodnak, az érdekli ezt a korosztályt, hogy hogyan is tudja megnyerni őket a cég – sorolta a HR-vezető, aki dr. Nemes Attilához hasonlóan kiemelte: fontos a vezetők képzése, s a Legónál is van egy „párja” az új dolgozónak, aki segít a beilleszkedésben. Nagy István szerint fontosak a személyes beszélgetések, de természetesen az új dolgozóknak is alkalmazkodniuk kell a céghez.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában