A Zöldértnél kezdte

2019.09.14. 18:24

Több évtizedes munka elismerése

Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott a Coop elnöke.

Pekó László és dr. Palkovics László miniszter

Forrás: BPC

 

Áder János köztársasági elnök megbízásából dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a közelmúltban a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést adta át Pekó Lászlónak, a Co-op Hungary Zrt. igazgatósági elnökének, a Nyírzem Zrt. vezérigazgatójának több évtizedes, a hazai szövetkezeti Coop kereskedelmi rendszer átalakításában, modernizálásában végzett kiváló munkája elismeréseként.

Pekó László és dr. Palkovics László miniszter
Fotó: BPC

A Zöldértnél kezdte

Pekó László a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerzett üzemgazdász-végzettséget. Pályáját 1968-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Zöldért vállalatnál kezdte, majd 1983-tól a Kisvárdai ÁFÉSZ, majd a Felső-Szabolcs ÁFÉSZ elnöke lett. 1999-től a Nyírzem Zrt. vezérigazgatója. A szakember által vezetett Nyírzem cégcsoport a Coop üzletlánc legnagyobb tulajdonosa, a legtöbb üzlettel és legnagyobb forgalommal rendelkező tagja. A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő társaság 1999-es megalapítása óta dinamikusan fejlődik és növekszik.

Pekó László alapító tagja a Co-op Hungary Zrt.-nek, 2016 decembere óta pedig a társaság igazgatóságának elnöke.

Lokálpatriótaként aktív szerepet vállal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 2002-től a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. Emellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének tagja, valamint a kereskedelmi kollégium elnöke.

Több társadalmi funkciót tölt be, többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tudományos Közalapítvány kuratóriumi tagja. 2017 márciusában átvehette az Év Embere a Megyében 2016 díjat. A kereskedelemben végzett munkáját már 2007-ben Klauzál Gábor Elismerő Oklevéllel, 2008-ban pedig Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el.

Beszédes a szám

Pekó Lászlónak nem kenyere az érzelgősség, így lapunknak is csak nagyon röviden kommentálta az elismerést.

– Az országos tevékenységemet ismerték el ezzel a magas rangú kitüntetéssel, azt a munkát díjazták, amit az elmúlt évtizedekben tettem a magyar kereskedelemért, és eljuttattam oda a Coop üzletláncot, ahol most tart, azért a 12 százalékos piaci részesedés magáért beszél – mondta el lapunk megkeresésére Pekó László, akitől megtudtuk azt is: egy elektronikus levélből szerzett arról tudomást, hogy több évtizedes munkájának elismeréseként átveheti a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést.

TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában