Matricamérleg

2019.10.10. 20:00

Bőven fogyott az e-matricákból

Elkészült a matricamérleg: az útdíjfizetés terén is az idei nyár volt a „legforróbb”.

Forrás: NÚSZ Zrt.

Mérleget vont a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. az e-matricák értékesítését illetően. Minden téren erőteljes növekedést tapasztaltak a nyári hónapokban: augusztusban az M7-es autópálya napi forgalma megháromszorozódott a januárihoz képest, és szinte valamennyi e-matrica-típus esetében jelentősen nőtt az értékesített darabszám.

Júniusban, júliusban és augusztusban összesen 4,6 millió e-matrica talált gazdára, szinte valamennyi matricatípusból több fogyott, mint amennyi 2018 nyári hónapjaiban.

Kontrollált járművek

Arányait tekintve a legnagyobb mértékben a motorosok havi matricája nőtt: darabszámban több mint 30, bevételt tekintve közel 24 százalékos a növekedés. A heti (10 napos) matrica helyett mindinkább a havi matricát részesítik előnyben a motorosok. Hasonló a tendencia az autósok körében is: a heti (10 napos) matrica helyett ma már egyre többen a havi országos vagy az éves megyei matricát választják. Ennek tudható be, hogy míg a heti matricából 5 százalékkal kevesebb fogyott, addig a havi országosból 16, az éves megyeiből 13 százalékkal több kelt el. A „leghúzósabb” hónap most is az augusztus volt: az eladott e-matricák száma meghaladta az 1,7 milliót.

Nemcsak az értékesítés pörgött fel, hanem az útdíjellen­őrzés is. A NÚSZ kamerái és szakemberei a nyáron összesen 123 millió járművet láttak és ellenőriztek – csak augusztusban több mint 45 milliót. Az e-útdíj-rendszerben 2,4, az e-matrica-rendszerben 4,5 százalékkal növelte az ellen­őrzések számát a NÚSZ.

A megyei e-matrica-értékesítés június–július–augusztus havi összesítése alapján kialakult sorrend (darab)

1. Pest 89 466

2. Fejér 27 589

3. Győr-Moson-Sopron 14 282

4. Somogy 13 094

5. Heves 8709

6. Bács-Kiskun 7380

7. Csongrád 5553

8. Komárom-Esztergom 5200

9. Vas 4613

10. Hajdú-Bihar 4196

11. Borsod-Abaúj-Zemplén 3574

12. Zala 3120

13. Szabolcs-Szatmár-Bereg 3008

A NÚSZ Zrt.-t arra kértük, hogy az országos kimutatásnál fókuszáljon Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye adataira.

Az Üzleti Intelligencia Osztályának adatai szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg esetében a három nyári hónapban összesen 3008 e-matrica fogyott, amiből mindössze 69 esetben vásároltak külföldi rendszámú autóra a megyére érvényes vignettát.

Hajdú-Bihar megye vonatkozásában június–július–augusztus hónapban összesen 4196 e-matrica kelt el, amiből 99 esetben vásároltak külföldi rendszámú autóra a megyére érvényes vignettát.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyénél pedig ugyanebben az időszakban összesen 3574 darab e-matrica fogyott, amiből 108 esetben vásároltak külföldi rendszámú autóra a megyére érvényes vignettát.

Elektronikus felület

A Kelet-Magyarországra érvényes e-matricák 97,3 százalékát viszonteladóknál, jellemzően benzinkutakon vették meg az autósok, a NÚSZ azonban szeretné felhívni a figyelmet az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalra, amely az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol csak a matrica árát kell megfizetni a vásárláskor. Máshol a felszámolt kényelmi, illetve tranzakciós díj több száz, esetenként akár több ezer forintra is rúghat.

A nyári hónapokban eladott megyei pályamatricák darabszámát tekintve így Hajdú-Bihar a tizedik, Borsod-Abaúj-Zemplén megye a tizenegyedik, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a tizenharmadik helyen áll: a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva az idén jelentős, 36 százalékos emelkedés tapasztalható a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére érvényes e-matricák értékesítésében (2018-ban összesen 7931 darab megyei e-matrica talált gazdára összesen, míg 2019-re ez a szám 10 778-ra emelkedett).

Ami a külföldieket illeti: nyáron német és román felségjelű járművekre vették a legtöbb e-matricát (német felségjelű autók esetében: 623 ezer, román felségjelű autókra 364 ezer e-matricát vásároltak országos szinten). A német felségjelű autók jó részében is gyaníthatóan romániai vendégmunkásokat kell keresni a matricavásárlások hátterében, így van ez a három kelet-magyarországi megye esetében is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyári hónapokban közel 2,4 millió járművet láttak és ellenőriztek útdíjfizetés szempontjából a kamerák és a munkatársaik. Hajdú-Bihar megyében június–július–augusztus hónapban összesen majdnem 5 millió járművet láttak és ellenőriztek útdíjfizetés szempontjából a kamerák és a munkatársaik. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig ugyanebben az időszakban mintegy 8,7 millió járművet láttak és kontrolláltak útdíjfizetés szempontjából a kamerák és a munkatársaik. Országos viszonylatban a NÚSZ kamerái és szakemberei összesen 123 millió járművet ellenőriztek a nyáron.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában