Komplex megoldások

2019.10.29. 11:12

Középpontban a káposzta

A hazai termesztésében megyénk is jelentős helyet foglal el.

Szabó Zsolt (balról) megyei termelőknek, Suszta Lász lónak és Bogár Jánosnak mutatja be az állományát

A fejes káposzta az egyik legfontosabb zöldségnövényünk. Lényegében az év bármely hónapjában nyersen is fogyasztható, sokoldalúan felhasználható zöldségféle. A hazai termesztésében megyénk is jelentős helyet foglal el.

A minél gazdaságosabb előállításához folyamatosan szükség van az új fajtákra, ezért is kísérte nagy érdeklődés a közelmúltban Újfehértón, a Syngenta Kft. szervezte bemutatót. A rendezvény térségi jelentőségű volt, hiszen több megyéből érkeztek ide érdeklődők, Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett Hajdú-Biharból, Borsod-Abaúj-Zemplénből, Csongrádból és Békésből is jöttek gazdálkodók, akik ráadásul a régióik meghatározó termelői – adott tájékoztatást Aros József területi képviselő. A fajtabemutatón a legújabb fejes káposztákon kívül megtekinthetőek voltak még új vörös és kelkáposzták, karfiolok, karalábék termései, valamint szó volt a megfelelő növényvédelemről is.

Komplex megoldások

– Mivel a cégünk már több mint egy évtizede Magyarországon nemesít, az itteni éghajlati, termelési körülményeknek legjobban megfelelő fajtákat tudják biztosítani – tette hozzá Aros József. A cég komplex megoldásokat kínál, azaz nemcsak a vetőmagokat, de hozzá a technológiát is, a növényvédő szerekkel és a szaktanácsadással együtt.

Több évtizede

A bemutató helyszíne Szabó Zsolt újfehértói őstermelő kertészetében volt, aki már a ’90-es évek eleje óta foglalkozik a mezőgazdasággal, nagyrészt zöldség- és gyümölcskultúrákkal.

A házigazda meg volt elégedve az új fajtákkal, amelyek az idei évben tapasztalható szélsőséges időjárási körülmények között is szépen teljesítettek. Jól tolerálták a stresszhelyzeteket, hiszen ebben az évben volt minden, például nagy mennyiségű csapadék, aszályos, belvizes, valamint viharos időszak.

A fajtákról szólva Szabó Zsolt elmondta: tárolási, feldolgozási és frisspiaci értékesítésre is termelhető újdonság a Lexion F1, az egyik leghosszabb ideig tárolható és lábontartható fajta pedig a Storidor F1. A Terminator F1 Agressor típusú, de annál előbb vágható, a tripsznek és Xanthomonasnak igen ellenálló, körülbelül 3-4 kilogramm fejméretű káposzta.

A szántóföldi szemlén látható volt, hogy Szabó Zsoltnak sikerült jól megoldania a növényvédelmet, mert mutatós, betegség- és kártevőmentes volt az állománya. Véleménye szerint idén nem várhatóak sehol az országban nagy termésátlagok, ezért a piaci helyzetet elemezve bízik az elfogadható árakban.

Az eseményen a résztvevők a szakemberekkel folytatott konzultációk mellett kötetlen beszélgetések keretében egymás között is kicserélhették a termelési tapasztalataikat.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában