ASP

2019.10.08. 07:27

Megnyílt újra a szerb piac

Ismét szállítható Szerbiába a friss sertéshús Magyarországról.

Fotó: ÉKN-archív

Több mint egyéves tárgyalássorozat eredményeként Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt. Az egyeztetéseken hazánkat dr. Bognár Lajos országos főállatorvos képviselte.

Az exportot lehetővé tévő állategészségügyi bizonyítvány szeptember végi aláírása egyúttal annak is megerősítése, hogy Szerbia eredményesnek ítéli az afrikaisertéspestis-járvány ellen megtett magyar állategészségügyi intézkedéseket – tudta meg lapunk az Agrárminisztérium sajtóosztályától.

Sikeres tárgyalások

Szerbia – számos más országhoz hasonlóan – az afrikai sertéspestis (ASP) tavaly áprilisi megjelenését követően zárta le piacát a magyar sertéstermékek előtt. A gazdasági kár mérséklése érdekében a magyar országos főállatorvos haladéktalanul megkezdte a tárgyalásokat a szerb főállatorvossal a regionalizációról.

Az egyeztetést hatékonyan segítette Magyarország belg­rádi nagykövetsége is. A regionalizációt lehetővé tévő állategészségügyi bizonyítványról végül ez év szeptember végén született megállapodás. Ennek értelmében mostantól ismét szállíthatnak az ún. fertőzött területen kívül működő magyar vállalkozások friss húst Szerbiába.

Bővült a sor

Ezzel tovább bővült azon országok sora, akik elismerik a magyar járványvédelmi intézkedések eredményességét. A korábbi egyeztetések eredményként Albánia, Georgia (Grúzia) és Hongkong egyáltalán nem vezetett be korlátozásokat, míg például Chile, Kanada, USA, Macedónia, Montenegró, Szingapúr és Vietnám csak bizonyos területekre és termékkörökre korlátozta az intézkedéseket.

A szerb társhatósággal zajló tárgyalások tovább folytatódnak annak érdekében, hogy az engedélyt kiterjesszék a húskészítményekre, valamint az élő sertésre is. Emellett szintén több, úgynevezett harmadik országgal (például Dél-Korea, Japán) folytat egyeztetéseket a magyar főállatorvos hasonló kedvezmények elérése érdekében – tájékoztatott az Agrár­minisztérium.

Az új fejleményt üdvözölte a Kálmánházán élő sertéstenyésztő, Veres Péter is. Mint azt a fiatal gazdálkodó szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta: bár őt közvetlenül nem érinti a változás, de örül a magyar járványvédelmi intézkedések hatékonyságának.

– Örömteli, hogy régi-új piacok nyílnak meg Magyarország előtt – fogalmazott lapunknak Veres Péter, akitől megtudtuk: Tornyospálcára, a Baksa-Hús Kft. számára értékesíti a hízósertéseit.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában