mindennapi

2019.11.16. 11:30

A pékek a minőség elkötelezettjei

Kihívások előtt áll a sütőipari ágazat, a szakminisztériummal együtt keresik a válaszokat.

Fotó: PUSZTAI SANDOR KELET-MAGYARORSZAG

Az élelmiszeripar növekedési pályán van, ami köszönhető annak is, hogy a pályázati forrás jelentősen nőtt, míg a korábbi támogatási időszakban néhány tízmilliárd forint jutott, most 300 milliárd forint fölött van az a forrás, ami itt használható fel – mondta pénteken dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium (AM) Élelmiszer-gazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője a Magyar Pékszövetség közgyűlésén tartott előadást követően.

– Hogy a növekedési pálya meddig tartható, az függ a következő időszak forrásaitól is, de azt látjuk, csökkenő vállalati és csökkenő foglalkoztatotti szám mellett – s ez igaz a sütőipari ágazatra is – eredményesebb tevékenységet tudott hozni.

Az ipar magára talált, a legfőbb kihívás a munkaerőhelyzet, s lényeges kérdés, a külföldhöz felzárkózást tudjuk-e folytatni – hangsúlyozta dr. Felkai Beáta Olga –, amiben a digitalizációs és modernizációs eszközök tudnak segíteni.

Minőségi és magyar

– Az innováció és termékfejlesztés terén nagyon trendkövetőek vagyunk, de nem diktáljuk. Ha erre tudunk pluszforrásokat fordítani, akkor ez is hozzájárulhat a növekedéshez – fogalmazott az osztályvezető. A sütőiparra kitérve, ahol nem jelentős az export, elmondta: látnak előrelépéseket, de itt a belső fogyasztásra, a belső ízlésre kell hangolni a termékeket, ebbe az irányba lehet elmozdulni.

– A tapasztalatok azt mutatják,

a kézműves, az igényesebb, magasabb feldolgozottságú termékek egyre inkább utat törnek

– mondta, s ez fontos a „silány” termékek kiszorításában. A főosztályvezető lényegesnek nevezte, hogy „silány” termék előállítása, azaz élelmiszer-hamisítás büntethető.

– Különböző minőségek különböző árszínvonalat jelentenek, s vannak olyan termékek, amelyek mindig alacsonyabb árszínvonalon lesznek, de ezeknél is megvan az alapminőség, ami kötelező – említette a főosztályvezető, megjegyezve: vannak olyan termékkategóriák, ahol a gyártók és a fogyasztók is látják azt, érdemes prémiumminőség felé elmenni.

Az AM Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyét csak az kaphatja majd meg, aki az írásban rögzített elvárásoknak maximálisan megfelel. Ez nívót ad, megbízhatóságot, minőségi magyar élelmiszert jelent.

Késleltetett kelesztés

A pékszövetség éves közgyűlése jó alkalom arra, hogy megismerjük a technológiákat, megvitassuk a legfontosabb szakmai kérdéseket. – A sütőipar átalakulás alatt van, például a kis pékségek a kézművesség felé fognak elmenni, szakbolthálózatok kiépítésével egy-egy területet fognak ellátni – említett egyet Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke, azonban a legnagyobb kihívásnak a munkaerőhiányt nevezte.

– Mi szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a megyében van élelmiszeripari középiskola, de

országosan nincs szakember-utánpótlás.

A fiatalok nem akarnak éjszaka dolgozni, így nem véletlen, hogy szombaton egy német szakember a késleltetett kelesztésről tart előadást. Ennek a technológiának a

lényege, hogy a napközben elkészített sütőipari termék hajnalra kel meg, ami csökkentheti az éjszakai munkát, s ez nagy előrelépés lehet – mondta a pékszövetség megyei elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában