jegyzet

2019.11.28. 07:42

A száz éllovasunk

Nem szégyen az, ha valaki jól dolgozik, és sok pénz forog a kasszájában.

Nyéki Zsolt

Amikor szerkesztőségünk húsz éve előállt a megyei TOP 100-as gazdasági lista ötletével, hogy bemutassuk megyénk száz legnagyobb cégét, vállalkozását a bevételeikkel együtt, nem találkoztunk túl nagy hajlandósággal. A cégvezetők, tulajdonosok elzárkózásának több oka is volt (élén a félelemmel az irigységtől), de ez a helyzet mára nagyot változott. A két évtizede megkezdett úton már nem egyedül lépdel a megye napilapja: az adóhatóság és az iparkamara megyei szervezeteivel együtt tartjuk meg minden év végén a TOP 100 rendezvényt, és készítjük el a TOP 100 Magazint. Ez most már azt is tükrözi: az üzletemberek véleménye szerint a megye száz leginkább meghatározó vállalkozása közé tartozni érdem és megtiszteltetés.

A Kelet-Magyarország régi-régi számait lapozgatva (75 évesek lettünk!) szembeötlő: a gazdaság minden korszakban kiemelt figyelmet kapott. Érthető, hiszen a TOP 100 rendezvényeinken is rendre elhangzik: amilyen a gazdaság helyzete, állapota, olyan az ország helyzete, állapota. Ha a gazdaság jól teljesít, akkor van pénz egészségügyre, szociális ellátásra, nyugdíjakra, kultúrára, sportra, fejlesztésekre. Ha a gazdaság bajban van, akkor mindenki bajban van.

Ez a hagyományos számvetés az elmúlt húsz évben sokféle gazdasági helyzetben ért minket. Sokszor feszegettünk kényes kérdéseket, többek között adóterhek mértékéről és hatékonyságáról, a vállalkozói szektor teherbírásáról, válságról és kezelésének módjáról, vagy épp arról, hogy elbírja-e a gazdaság, a társadalom a korkedvezményes nyugdíjrendszert. Szerencsére az elmúlt években leginkább a jó irányt vett gazdaságpolitika megerősítéséről, finomításáról esett szó. Fontos, hogy rendezvényeinken mindig nagy tisztelettel, de nevén nevezték a gyereket, azaz mindig őszinte és gyakorlatias vélemények hangzottak el. Ez is érthető: ez az a hajó, amelyben mindenkinek egy irányba kell eveznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában