Agrometeorológia

2019.11.04. 20:00

Az utolsó pillanatban kapott csapadékot az őszi vetés

A hónapfordulóval gyökeres fordulatot vett időjárásunk is: a lehűlés mellé nagy területen érkezett meg a kiadós, áztató csapadék.

Wheel trace on road, puddle and mud after rain. Traces on soil of tractor, excavator, car, automotive tire tracks on muddy trail. Sandy road in country with puddles in rainy day. Background, texture.

Forrás: Dreamstime

Október nagy részében térségünk fölé a nyugat-európai frontrendszerek előoldalán folyamatosan az átlagosnál jóval enyhébb levegő érkezett, a tartósan fennálló magas nyomás hatására pedig száraz maradt az idő, sok napsütéssel. A hónap utolsó napjaiban a késői „indián nyarat” biztosító anticiklon gyengülve kelet felé mozdult, mögötte sarkvidéki – s még mindig száraz – légtömeg hatására erősen visszaesett a hőmérséklet. A 20°C körüli maximumoknak az elmúlt hét első napjával vége szakadt, a legtöbb helyen már csupán 10 fok tájára emelkedett a hőmérők higanyszála a legenyhébb órákban. A hideg levegő nyugalomba jutását követően ismét megjelentek a kiterjedt éjszakai fagyok, épp a hosszú hétvége idején mérhettünk egy-két hajnalon erősebb, mínusz 3 – mínusz 7 fokos fagyot.

Az elmúlt hét nap középhőmérséklete a hideghullám hatására már a sokéves átlag alatt alakult, de csupán néhány tized fokkal. Az időszak legvégére a délire forduló áramlással melegebb levegő érkezett, a fagyok megszűntek és az alapvetően felhős, borongós égbolt ellenére is jelentősen megenyhült az idő. Ismét a nyugati ciklonrendszer elő- azaz meleg oldalára került a térség, ezúttal azonban alacsony légnyomás hatása alatt, mely a korábbinál jóval több nedvességet, területi átlagban is jelentős csapadékot ígért. Az előrejelzéseknek megfelelően, de az őszi vetések számára szinte a huszonnegyedik órában érkező csapadék átlagos mennyisége a megyében 15-25 mm között alakult. Eloszlása most a keleti vidékeket kárpótolta leginkább, arrafelé hullott a nagyobb mennyiség, de a kevésbé záporos jelleg miatt ezúttal jóval csekélyebb területi változékonyság mellett.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása október 28 és november 3 között (Nyíregyháza)

A betakarítási munkák – ahol ezekkel megkéstek – a sáros, felázott talajállapot miatt a kötöttebb talajokon átmenetileg nem voltak folytathatók. Az őszi alapművelés, magágykészítés, vetés feladatai ugyancsak szüneteltek, mégis, a művelt réteg nedvesedése pozitívan hat majd a talajművelés minőségére. Ennél is kedvezőbb hír, hogy a felső 20-30 cm-es réteg nedvességtartalma a legtöbb tájon a szabadföldi vízkapacitás 70%-a fölé emelkedett. A megszokott értékek közelébe visszaesett hőmérséklet mellett ez optimális viszonyokat teremt az őszi gabonák és a repce csírázásához, fejlődéséhez és a télre felkészüléséhez.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!