Jégkármérséklő-rendszer

2019.11.15. 14:41

Jól vizsgázott a jéger

Megyénkben hetven darab talajgenerátor látott el szolgálatot.

A második éve működő, országos lefedettségű jégkármérséklő-rendszer (röviden: jéger) idei „teljesítményét” értékelték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának nyíregyházi központjában. A péntek délelőtti sajtótájékoztató résztvevőinek egyöntetű véleménye az volt, hogy a rendszer kiválóan tette a dolgát.

- Amikor 2007-ben a jégeső és a viharok miatt 230 ezer tonna volt mindössze hazánkban az almatermés, elkezdtünk gondolkodni, hogy mit is lehetne tenni a károk mérséklése érdekében. Hosszas tervezés, átalakítás után 2018-ban eljutottunk odáig, hogy elindult a jégkármérséklő-rendszer. Az idei kezdést az eredetileg tervezetthez képest előrehoztuk április 15-ére – kezdte értékelését Rácz Imre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint a rendszer jól vizsgázott, a 2017-es esztendőhöz képest harmadára csökkent a jégkár, országszerte pedig több milliárd forint értékű terménykiesést sikerült megelőzni, az előrelépést az jelentené, ha a szomszédos országok is bevezetnék a Magyarországon már bevált jégkármérséklő-rendszert.

- Sajnos az aszály miatti problémák orvoslásában nem állunk ilyen jól. Ezen a téren a megyei lobbit nem érzem elég erősnek, remélem tudunk ezen változtatni, és a központi forrásból minél magasabb összeget fordíthatnak majd a gazdák öntözésfejlesztésre – tekintett előre Rácz Imre megyei elnök, majd átadta a szót Kocsis Áronnak. A jéger rendszer üzemeltetési irodájának vezetője számadatokkal támasztotta alá a rendszer hatékonyságát. Eszerint az idén a mezőgazdasági károkon belül a jégkár aránya nem érte el a 13 százalékot, 2017-ben – amikor még nem működött a védekezési rendszer – csaknem 40 százalék volt. A gazdálkodók idén 37 ezer hektárra jelentettek be jégesőkárt, míg két évvel ezelőtt ez még meghaladta a 71 ezer hektárt.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 55 manuális és 15 automata talajgenerátor látott el szolgálatot, a manuális generátorok működtetésére alkalmas személyeket több szempont alapján választottuk ki – tette hozzá ifj. rácz Imre, az országos rendszer regionális központjának vezetője.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országszerte elismerésben részesítette azokat a talajgenerátor kezelőket, akik a leghatékonyabb és a leglelkiismeretesebben végezték a munkájukat, megyénkben a választás a Györteleken élő Pótor Dezső Sámuelre esett. – Huszonnégy órás ügyeletben kellett állnunk, amikor jött egy riasztási üzenet, arra azonnal reagálnunk kellett és adott esetben intézkednünk – mondta lapunknak a férfi.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában