Mezőgazdaság

2019.11.20. 11:00

Környezettudatos gazdálkodás a cél

A földművelés mellett tanfolyamokra, képzésekre is jár, hogy újabb és újabb ismereteket szerezzen.

Nagyné Deák Andrea

Egyre több nő csöppen bele a mezőgazdasági munka színes világába, s mint gazdaságot irányító „szereplők”, ebben az olykor sikerekkel, olykor árnyoldalakkal tarkított foglalkozásban eredményesen bizonyítják rátermettségüket.

Nagyné Deák Andrea

Nyertes kérelem

A fehérgyarmati születésű Nagyné Deák Andrea nagy tapasztalatokkal vágott bele a Fiatal gazda programba, hiszen a férje s annak felmenői is már hosszú évek óta folytatnak mezőgazdasági tevékenységet.

A kétgyermekes családanya 2013-ban szerzett szakképesítést mint mezőgazdasági technikus.

Két évvel később a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához benyújtott kérelme a nyertesek között szerepelt. 2016-ban egyéni vállalkozóként már nagyobb tapasztalatokkal nyerhetett betekintést a számos tevékenységet magába foglaló földművelés érdekes „világába”. Még abban az évben tagja lett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának.

Zöldségek, gyümölcsök

Több mint 15 hektár föld művelése mellett tanfolyamokra, képzésekre is jár, hogy folyamatosan képezze magát, s bővítse ismereteit. 2018 januárjától már főállású vállalkozóként tevékenykedik, szántók, gyümölcsösök és legelők bérlője, illetve tulajdonosa.

A családi vállalkozásban termesztenek többek között napraforgót, búzát, kukoricát, repcét, de földjeiken a dió-, a szilva- és a meggyfa is megtalálható.

Környezettudatosan

Nagyné Deák Andrea olykor a férjével közösen végzi a sok energiát igénylő feladatok nagy részét, mint például a permetezés, a gyümölcsös zúzása, a kaszálás, a sodrózás, a bálázás, az altalaj lazítása, a szántás, a tárcsázás, a kombinátorozás, a vetés és a gyűrűzés. Amikor kézi munkaerőre van szükség, napszámosokra támaszkodnak. A megtermelt terményeket, illetve gyümölcsöket a helyi felvásárlóknál értékesítik.

A 36 éves családanya célja egy olyan biogazdálkodás létrehozása, ahol környezettudatosan, vegyszer és mű­trágyamentesen, a jövő gazdálkodási trendjeit követve termeszthetik a növényeket. Ezeket a környezettudatos földművelési folyamatokat egy kisebb földterületen már el is kezdték, hogy még egészségesebb termények kerülhessenek az asztalokra a felnövekvő nemzedékek érdekében.

- Fecske László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában